Teatrifestivali Draama tulevik sõltub ideekonkursist

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali Draama aegu on Tartu tänavatel tavatult palju elevust.
Festivali Draama aegu on Tartu tänavatel tavatult palju elevust. Foto: Margus Ansu

Sihtasutuste Eesti Teatri Festival ja Eesti Teatri Agentuur nõukogud kuulutasid sügisel välja konkursi festivali Draama ideede saamiseks. Tähtaeg oli 1. märts, kuid et kokkuvõtet ei ole veel tehtud, jääb endiselt lahtiseks, kas festival jääb edaspidi Tartusse.

Oodatud olid paari-kolmeleheküljelised ideekavandid, kus on esitatud festivali eesmärk, korralduspõhimõtted, eeldatav sihtauditoorium, toimumise sagedus, aeg ja koht ning oletatav tulu- ja kulueelarve. Idee esitajalt eeldati valmisolekut osaleda talle sobivas vormis ka idee rakendamisel alates 2017. aastast.

Kaheksa ideepakkumist

Tartus vaagis uusi ideid ja kontseptsioone sihtasutuse Eesti Teatri Festival nõukogu. «Me konstateerisime, et tuli üllatavalt palju, kaheksa erinevat ideepakkumist. Neid siis arutasime ja analüüsisime,» ütles nõukogu esimees Jaak Allik.

Võitjat välja ei kuulutatud. «Oma eelistused muidugi tegime, aga kuna konkurss on kahe nõukogu poolt ühiselt välja kuulutatud, siis vaatame, milleni jõuab Eesti Teatri Agentuuri nõukogu.»

Kui palju kaheksast konkursil osalejast pakkus välja mõtte korraldada festivali Draama jätkuvalt seal, kus see on algusest peale toimunud? «Enamik ideedest lähtus sellest, et festival jätkub Tartus,» ütles Allik. «Meie oleme samuti jätkuvalt seda meelt.»

Konkureerima oli saadetud mõndagi üllatavat. «Mulle oli kõige üllatavam idee, mis pakkus välja võimaluse, et Eesti Teatri Festival kui asutus peaks hakkama koos erinevate teatritega produtseerima lavastusi, mis võiksid festivalinädala jooksul Tartus esietenduda,» ütles Allik.

15. märtsil Tallinnas

Eesti Teatri Agentuuri nõukogu, mida juhib Eesti Etendusasutuste Liidu tegevjuht Monika Larini, koguneb ideid vaagima 15. märtsil.

«Etteruttavalt võin öelda seda, et kui nende ideede põhjal peaks ilmtingimata tegema festivali, saaks neid päris erinevaid,» ütles Larini.

Mõned pakkumised on tegevjuhi sõnul universaalsed, mida saab teisteski linnades kasutada. «Mitmed neist olid aga lähtunud sellest, et festival on alati olnud Tartus,» lisas ta.

Kuuldused selle kohta, et teatrifestival Draama, mis on juba 20 aastat tõmmanud suurt kultuurilist tähelepanu Emajõelinnale, võib liikuda põhiosas Tallinna, tekkisid eelmise sügise hakul.

Septembri lõpus kogunes Tartu raekotta sihtasutuse Eesti Teatri Festival nõu­kogu, et Draama lahtiste otstega tuleviku üle aru pidada. Nõukogu esimees Jaak Allik ütles toona, et Eesti Teatriliidu juhatus, Eesti Etendusasutuste Liidu juhatus ja teatrite direktorid tahavad põhjalikult arutada, mida festivaliga peale hakata.

Eesti Teatri Festivali nõukogu otsustas septembri viimasel päeval, et järgmisel aastal (2016) toimub festival Draama siiski põhimõtteliselt samasugusena ja samade tegijate osalusel endiselt Tartus ning toob vaatajate ette 2015. aasta parimaid lavastusi ja pakub ka mingit muud programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles