Vanemuine tantsib muinasjuttu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen "Lumekuningannast".
Stseen "Lumekuningannast". Foto: Tõnis Järs

Vanemuise suures majas esietendub 12. märtsil Hans Christian Anderseni muinasjutu ainetel ballett «Lumekuninganna». Selle lavastaja-koreograaf Silas Stubbs on Vanemuises varem välja toonud tantsulavastused «Kaunitar ja Koletis» ning «Gatsby».

«Mõtlesin, et minu lavastus võiks olla vaatamiseks tervele perele,» kommenteeris Silas Stubbs. «Nautisin loomeprotsessi vägagi, sest muinasjutu põhjal balleti tegemine kandis mind mõtete ja tunnete juurde, mida kogesin viimati lapsena.»

Mare Tommingas on lavastaja-koreograafi sõnul libretot luues ja lavastuse kunstnikuna säilitanud Anderseni muinasjutu ning lisanud sedavõrd palju maagilisi ja fantastilisi detaile, et lugu peaks ergutama igas vanuses vaataja kujutlusvõimet.

Lavastuses kõlab Ottorino Respighi ja Zoltan Kodaly muusikat. Muusikajuht ja dirigent on Martin Sildos, dirigent Taavi Kull, kostüümikunstnik Louise Flanagan ja valguskunstnik Margus Vaigur. Nimiosas tantsivad Maria Engel, Amy Bowring või Tarasina Masi. Kaasa teevad Vanemuise balletitrupp, sümfooniaorkester ning Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased.

Vanemuise järgmine uuslavastus on samuti muusikaline. Gaetano Donizetti ooper «Lucia di Lammermoor» pole pelgalt armastustragöödia, vaid ka poliitiline lugu, milles võimusüsteem moonutab inimsuhteid ja need viimaks hävitab. Lavastab Roman Hovenbitzer, muusikajuht ja dirigent on Paul Mägi, esietendus on 2. aprillil Vanemuise väikeses majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles