Noored otsisid geenidest lihasjõudu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiukõrgkooli õpipäeval osalenud Toila gümnaasiumi õpilased Kristina Oja (vasakul) ja Beatrice Peetsalu.
Tervishoiukõrgkooli õpipäeval osalenud Toila gümnaasiumi õpilased Kristina Oja (vasakul) ja Beatrice Peetsalu. Foto: Sille Annuk

Tervishoiukõrgkool kutsub kevadeti gümnasistid külla, et näidata, kuidas teaduslikke meetodeid kasutades saab iseenda kohta mõndagi põnevat avastada. Ka saab proovida, kas laboris tegutsemine võiks noorele huvi pakkuda.

Õpilastel on märtsikuistel õpipäevadel võimalik valida kahe, geneetika ja terviseteadlikkuse õpitoa vahel. Geneetika õpitoas said gümnasistid avastada praktilise töö käigus, kas osalejal on eeliseid kiirus- või vastupidavusspordiala viljelemiseks ehk kas nad on pigem maratoonarid või sprinterid.

Kolmapäevases praktikumis eraldasid Toila gümnaasiumi ja Põlva ühisgümnaasiumi 10.–12. klassi õpilased oma DNA, paljundasid sellest ühe lihaste valku kodeeriva geeni (ACTN3), et teada saada, kas neil esineb mutatsioon, mis mõjutab nende lihasjõudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles