Fotod: ajaloolise Otepää püssiga tehti sünnipäeva puhul aupauku

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepääl paukus legendaarne püss.
Otepääl paukus legendaarne püss. Foto: Monika Otrokova

Otepääl tähistati eile ajaloopäevaga linna esmamainimise 900. aastapäeva. Päeva kulminatsiooniks oli aupauk ühe Euroopa ühe vanima tulirelva, 14. sajandist pärinevast kuulsa Otepää püssi koopiast.

Ajaloopäeva avas Otepää vallavanem Kalev Laul. Päevakavas oli kaks ettekannet. Muinsuskaitseameti Tartumaa vaneminspektor Ingmar Noorlaid rääkis arheoloogiamälestistest Otepää vallas ning Tartu ülikooli arheoloogia lektor Ain Mäesalu andis ülevaate sellest, miks ajaloolased peavad just  9.märtsi Otepää esmamainimise kuupäevaks ning mis toimus Otepääl 900 aastat tagasi.

Nimelt märgitakse 1116. aastal Otepää linnust esmakordselt kirjalikes allikates – vene kroonikates ehk leetopissides. Novgorodi esimeses leetopissis on selle aasta tähtsamatest sündmustest  esimesena kirja pandud: «Mstislav läks novgorodlastega tšuudide vastu ja vallutas Medvežja golova neljakümne pühaku päeval.»

Esmalt täheldati sõjakäik üles Novgorodis, kus märgiti ära ka retke toimumisaeg – 40 märtri päev, mida kreeka-katoliku kirikukalendris tähistatakse 9. märtsil.

Hiljem oli kõigil huvilistel võimalus minna koos Ain Mäesaluga Otepää linnamäele, kus ajaloolane demonstreeris ajaloolise Otepää püssi koopiat ja tegi sellega demonstratsioonlasu.

Otepää püss on 14.sajandi lõpul hävinud Otepää linnuse ühest ruumist leitud algeline püss, see on üks Euroopa vanimaid tulirelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles