Ants Laaneots Tartu peksmisest: ma ei saa politsei käitumisest aru (29)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Kristjan Teedema

Tartust riigikokku valitud erukindral Ants Laaneots märkis Taaralinna raputanud peksmisjuhtumit kommenteerides, et ei mõista ei pealtnägijat apaatset suhtumist juhtunusse ega ka politsei liiga pehmet käitumist.

«Ma arvan, et mõnest kohast on meie kohus ikka väga äpu ja nõrk ja ka politsei on oma tegemistest liiga piiratud. Ma saan aru, et üks peksjatest oli tagaotsitav, teine ka paras varas või mis iganes ta seal oli. Kui neil on oma ajad ära istumata ja siiamaani polnud seda tagaotsitavat kinni võetud, siis see on halenaljakas tegelikult,» põrutas reformierakondlane Ants Laaneots hakatuseks.

Ta jätkas, et tegelikult pole juhtunust õppida mitte niivõrd Tartu linnal, kuivõrd ikkagi politseil ja korrakaitsestruktuuuridel. «Millegipärast lasti nad ju kõigepealt koju, alles siis, kui ühiskondlik surve oli nii suur, võeti nad lõpuks kinni. Ma tegelikult ei saa sellest Tartu politsei käitumisest ka aru: kui inimest peksti nii tugevalt, siis tähendab see seda, et oleks pidanud need vennad kohe kinni pidama. See politsei näeb rohkem pehmode moodi välja,» ei hoidnud Laaneots emotsioone vaka all.

Teiselt poolt ei mõista Laaneots ka pealtnägijate tuimust.

«Olen sellest ka varem rääkinud, et mind hämmastab inimeste egoism, et kui keegi kuskil kellelegi ülekohut teeb, siis katsutakse eemale hiilida, peaasi et teda ei puudutataks,» rääkis Laaneots. «See on mentaalselt täiesti vale lähenemine ning kardinaalselt erinev näiteks slaavlaste käitumisest. Seal on karjainstinkt, kui keegi ikka teeb kellelegi ülekohut, siis teised lähevad appi ja võtavad selle ülekohtu tegija käsile, ütleme niimoodi.»

«Aga siin meest pekstakse, laps kõrval – ilmselt oli pealtnägijaid rohkem, aga keegi appi ei läinud. See on täiesti absurdne!» lausus Laaneots.

Ants Laaneotsa arvates ongi see on meie ühiskonnas üks kõige nõrgemaid kohti: peaasi et mind mitte keegi ei puututa, jumal temaga, mis seal juhtub, keeran pea kõrvale, lähen mööda. Ja sellise mentaalsusega peaks võitlema.

«Nüüd tagantjärele tehakse toetusavaldusi, aga mis juhtunud, see juhtunud. Pärast muidugi on võimalik taguda vastu rindu, et vot kui ma oleks seal olnud, oleks appi läinud! Aga miks siis need, kes seal koha peal olid ei läinud appi, sellest ma ei saa aru,» oli Laaneots kuri.

Eelmise reede õhtul enne kella kaheksat peksti Tartu südalinnas Kesklinna keskuse ees oma kolmeaastase lapse silme all jõhkralt läbi mees, kes oli läinud korrale kutsuma huligaanitsenud seltskonda. Hetkel viibib mees kodusel ravil, kaks peksjat on kohus vahi alla võtnud.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles