Peksa saanud mehe kodanikujulgust tunnustatakse rahvakogunemisega (2)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Saage kustub inimesi reede õhtuks Küüni tänavale, et üheskoos tunnustada jõhkralt peksa saanud mehe kodanikujulgust.
Ragnar Saage kustub inimesi reede õhtuks Küüni tänavale, et üheskoos tunnustada jõhkralt peksa saanud mehe kodanikujulgust. Foto: Sille Annuk

Tartu südalinnas oma kolmeaastase poja silme all jõhkralt läbi pekstud Jaanuse toetuseks toimub eeloleva reede õhtul rahvakogunemine, kuhu on oodatud kõik, kellele ei ole kodanikujulgus pelgalt sõnakõlks.

Jaanus peksti läbi, kui ta läks korrale kutsuma Kesklinna keskuse ehk endise kaubahalli ees huligaanitsenud noormehi. Järgnes jõhker rünnak, mille käigus kaotas mees korraks ka teadvuse.

Tunnustamaks Jaanuse kodanikujulgust kutsub kaheaastase poja isa Ragnar Saage kõiki tartlasi reede õhtul kella kaheksaks Küüni tänavale, kus peksmine aset leidis. Saage selgitas, et ürituse mõte on just selles, et tunnustada Jaanust selle eest, et ta läks pätte korrale kutsuma.

«Ei tohi jääda sellist tunnet, et ei tohigi Eestis pättidele midagi teha, muidu võib kohe peksa saada,» põrutas Saage. Ta lisas, et loomulikult ajas kogu see lugu harja punaseks.

Ajaloolase haridusega Ragnar Saage ei pea Tartut otseselt ebaturvaliseks linnaks, kuid paljus on turvalisus ka inimese enda teha. «Kui õhtuti või öösel liigud ringi kuskil kõrtside ümbruses, siis seal võib ju igasuguseid asju juhtuda,» tõdes mees. Ta lisas, et sellises kriitilises olukorras peab ka inimene ise hindama oma võimet olukorraga hakkama saada, kuid võimaluse korral tuleks alati sekkuda.

Toetusüritust on Saage arvates vaja ka selleks, et anda pättidele selge signaal: nende karistamatusetunne on illusoorne.

«Neid uudiseid, kuidas üle Eesti inimesed üksteisele kallale kipuvad, on ikkagi väga palju,» nentis Saage. «Raske on kommenteerida, mida see meie kohta räägib, aga võiks ju kuskilt servast pihta hakata sellega, et teatud seltskond hakkaks aru saama, et sellel on ka tõsisemad tagajärjed, kui teisele kallale kipud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles