Leedu tuleb sel nädalal tartlastele lähemale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus avatakse Vytautas Daraškevičiuse fotonäitus «Vabadusse. 1988–1991», mis oli jaanuaris ja veebruaris välja pandud riigikogus Tallinnas.
Tartus avatakse Vytautas Daraškevičiuse fotonäitus «Vabadusse. 1988–1991», mis oli jaanuaris ja veebruaris välja pandud riigikogus Tallinnas. Foto: Erik Peinar / riigikogu

Mis on tsepeliinid? Õige, need olid õhulaevad, mis eelmise sajandi algul võeti kasutusele. Kuid õige on veel üks vastus: tsepeliinid on leedu rahvustoit, mida võib õppida tegema sel nädalal Leedu päevadel Tartus.

«Iga leedu perekond teab, kuidas tsepeliine teha,» ütles selges eesti keeles kuus aastat Tartus elanud leedulanna Sigita Matulevičienė. «Meie teeme neid kartulist ja lihast.»

On ka muid retsepte, näiteks taimetoitlastele soovitab ta selle rahvusliku kartulitoidu sisse panna maitsestatud kodujuustu.

Giid ja fotograaf

Kuue keele oskusega Sigita Matulevičienė töötab Tartus giidina. Ta on teinud ka mitu näitust oma fotodest. Emajõelinnas tunneb ta umbes 50 leedulast, mõningail andmeil elab neid siin aga 200. Tema abikaasa Raimundas Matulevičius on Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi tarkvara süsteemide dotsent.

Tartu ülikoolis toimuvate Leedu päevade viimase üritusena on 12. märtsil kell 12 Tartu katoliku koolis (Jakobi 41) kavas leedu kuulsaima rahvusroa valmistamise töötuba, mida peakokana juhib Matulevičius. Et oleks teada, kui palju on vaja osta kartuleid ja liha, on huvilistel tarvis enda osalussoovist teatada Matulevičienėle e-maili aadressil i7siab@gmail.com.

Näitusest filmideni ja tänasest laupäevani

Leedu päevade programmis on muu hulgas näituse avamine, avalik loeng, vaadata saab filme.

Leedu päevade üks korraldajaid, Leedu Vabariigi aukonsul professor Birute Klaas-Lang märkis, et kõige sellega tähistatakse ühelt poolt Leedu taasiseseisvumise aastapäeva, teisalt aga püüavad korraldajad niimoodi tuua Leedu lähemale tartlastele ning eriti ülikooli töötajatele ja üliõpilastele.

Programm algab 9. märtsil kell 12 hoopiski Võrus. Sealse keskraamatukogu konverentsisaalis tutvustab Alvydas Šlepikase romaani «Minu nimi on Marytė» selle tõlkija, Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži leedu keele ja kultuuri lektor Tiina Kattel. Romaani tõlke andis 2015. aastal välja Tartu kirjastus Toledo.

10. märtsil kell 15 avab Leedu Vabariigi suusaadik Neilas Tankevičius Lossi 3 trepigaleriis Vytautas Daraškevičiuse fotonäituse «Vabadusse. 1988–1991».

10. märtsil kell 16.15 peab Jakobi 2-114 Rootsi-Leedu ühiskonna- ja kultuuritegelane Jonas Öhman ingliskeelse loengu "Blue and Yellow activities in Ukraine war".

10. märtsil kell 17.30 linastub Jakobi 2-114 Leedu dokfilm «Rohelised musketärid» (2015, rež Jonas Öhman, ingliskeelsed subtiitrid).

11. märtsil kell 17 linastub Jakobi 2-114 Leedu mängufilm «Ekskursant» (2013, rež Audrius Juzėnas, ingliskeelsed subtiitrid).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles