Eestlased näitavad Tartus jõutõstmise EMil head taset

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõutõstja Andri Eric Külaviir (paremal) võitis kogusummas (575 kg) ja lamades surumises (135 kg) pronksmedali ning kükis hõbemedali (225 kg).
Jõutõstja Andri Eric Külaviir (paremal) võitis kogusummas (575 kg) ja lamades surumises (135 kg) pronksmedali ning kükis hõbemedali (225 kg). Foto: European Powerlifting Federation

Tartus käivatel klassikalise jõutõstmise Euroopa meistrivõistlustel on esimesed kolm päeva olnud eestlastele edukad. Kokku on eestlased noorte ja naisjuunioride hulgas võitnud kolm kogusumma medalit ja 11 üksikala medalit.

Tartu koolipoiss Mihkel Ruut (-120 kg) võitis noorte hulgas pronksmedali nii kükis, lamades surumises, jõutõmbes kui ka kogusummas. Tema kükk 205 kg ja kogusumma 552,5 kg on ka uued Eesti noorte rekordid.

Eesti kõige tugevam ja edukam noor jõutõstja Andri Eric Külaviir (-83kg) oli väga lähedal omavanuste maailmarekordile kükis, kuid kahjuks jäi 230,5 kg seekord alistamata. Külaviir võitis kogusummas (575 kg) ja lamades surumises (135 kg) pronksmedali ning kükis hõbemedali (225 kg). Kükis kirja saadud 225 kg on uus Eesti juunioride rekord, lamades surumine ja kogusumma on uued Eesti noorte rekordid.

Kõige raskemate naisjuunioride (84+ kg) hulgas võitis igal üksikalal ja kogusummas pronksmedali Tartumaa gümnasist Kristel Loorits. See oli tema esimene suurem jõutõstmisvõistlusega. Looritsa tulemused olid vastavalt 115 kg kükis (Eesti juunioride rekord), 75 kg lamades surumises (Eesti rekord), 170 kg jõutõmbes (Eesti rekord) ja 360 kilogrammiga kogusummas (Eesti rekord).

Lisaks õnnestus 63 kg naisjuunioride hulgas Laura-Lisett Lepal võita lamades surumises 87,5 kilogrammiga hõbemedal. See on suurim raskus, mis Eesti naised kunagi on surunud ja muidugi ka Eesti rekord. Kogusummas sai ta tugevas konkurentsis igal alal Eesti rekordeid püstitades neljanda koha.

Veel kasutasid oma võimaluse ära ja napsasid medali Kermo Pärn (-66 kg) lamades surumises tulemusega 92,5 kg ja Paula Helena Kuklane (-52 kg) jõutõmbes 115 kg. Kogusummas said mõlemad tubli neljanda koha.

Euroopa jõutõstevõistlused peetakse Tartus 5.-12. märtsini ning võistlemas on üle 360 võistleja üle Euroopa. Võistlused toimuvad Dorpati konverentsikeskuses. Eestlaste suurimad ootused on seotud reedel võistleva Alex-Edvard Rausi ja laupäeval võistleva Siim Rasti etteastega.

Raus on eelmise aasta juunioride ja 2013. aasta avatud klassi maailmameister klassikalises jõutõstmises, tema nimel on maailmarekord kükis 330 kilogrammiga. Rast  on üle 180-kilogrammine vägilane, kellest suuremaid raskusi üksi eestlane jõutõstmispõrandal tõsta ei ole suutnud. Mõlemad mehed on Tartus medalikonkurentsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles