Uute koreograafide sari toob publikuni debüütlavastused

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Uute koreograafide sarja PREMIERE kaheksas aastakäik toob 8. märtsil Genialistide klubis Tartu publikuni Joanna Kalmu ja Sylvia Kösteri debüütavastused. 

PREMIERE on Sõltumatu tantsu ühenduse sari koreograafidebüüdiks, kuhu igal aastal valitakse välja kaks koreograafi, kes saavad toetuse oma esimese tantsulavastuse väljatoomiseks. 2016. aastal etenduvad sarja raames raames Joanna Kalmu «Débutante» ja Sylvia Kösteri lavastus «Star».

Joanna Kalm on kunstnik, kelle huvi- ja tegevussfääris on koreograafia, fotograafia, kirjandus ja blogimine. Ta on lõpetanud Tallinna ülikooli koreograafia bakalaureuseõppe ja Londoni kaasaegse tantsukooli diplomiprogrammi. Neiule meeldib leida kunstilist potentsiaali ja väärtust ootamatutest allikatest, olgu selleks vanaema garderoob, kellegi liiga energiline iseloom või maast leitud prügi.

Hetkel huvitab teda uudsete situatsioonide ja keskkondade loomine. Lavastus Débutante aga küsib: «Kuidas ma soovin ennast kunstnikuna esitleda? Mis juhtub, kui ma pole võimeline enda tegevuse tagamaid verbaalselt edastama? Kuidas turustada ja tõlgendada intuitsioonile tuginevat loomingut?»

Sylvia Köster õpib Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonnas ning on õpinguid täiendanud Dresdenis Palucca tantsu kõrgkoolis ja Stockholmi teatri- ja filmikoolis (StDH). Köster tegeleb tantsu, teatri, kehalise miimi ja filmi ühisosa mõtestamise ja piiride laiendamisega.

Lavastuses «Star» saab aga alguse kosmilises, tumedas gaasi- ja tolmupilves. Gravitatsioonilisest ebastabiilsusest ning tihedast gaasi kokkutõmbumisest sünnib pilve südamikus täht. Temperatuur tõuseb, suureneb heledus ja pöörlemiskiirus. Tuumas süttivad termotuumareaktsioonid. Süttib iha.

Varasemalt on PREMIERE püünele toonud teiste seas näiteks tantsukunstnikud Karl Saksa, Svetlana Grigorjeva, Arolin Raudva, Üüve-Lydia Toompere. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles