Põltsamaale kogunevad noored kuldsuud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa. Pildil Põltsamaa loss.
Põltsamaa. Pildil Põltsamaa loss. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel peetakse Põltsamaa ühisgümnaasiumis üle-eestilist gümnaasiumiõpilaste kõnevõistlust Kuldsuu Põltsamaal, millest võtavad osa parimad kõnelejad Tartu, Pärnu, Palamuse, Põlva, Läänemaa, Orissaare ja Põltsamaa koolidest.

Publiku ette astub 12 kuldsuud ning võistlejad esitavad kaks kõnet. Esimene on kodus ettevalmistatud viie- kuni seitsmeminutiline vabal teemal, teise koostavad noored kohapeal žürii etteantud teemal, teatasid korraldajad.

Kõne esitatakse peast ja see peab olema originaalne, terviklik ja loogiline ning häälestama kuulaja millegi poolt või vastu. Kõneleja peab olema valmis vastama kuulajate küsimustele. Žüriisse kuuluvad SOS Lasteküla Eesti ühingu juhataja Margus Oro, Riina Koolmeister haridusministeeriumist, kõneõpetaja Toomas Lõhmuste ja Linnet Puskar, mulluse Kuldsuu teise koha omanik.

Põltsamaa ühisgümnaasiumi emakeele ja kirjanduse õpetajad Sirje Ääremaa ja Marika Nugis on Kuldsuude kõnevõistlust ja -laagrit korraldanud 2001. aastast. Ääremaa sõnul on rääkimine iseenesest lihtne, kuid avalikult kõnelemine mitte. Nüüdisaegsete suhtlusviiside nagu laikimise, säutsumise ja tšättimise kõrval on tähtis arendada ka noorte suulist väljendusoskust ja esinemisjulgust, leidis ta.

Mõõduvõtud algavad 4. märtsil kell 11. Pärast kõnevõistlust algab kahepäevane kõnelaager, kus õpilasi juhendavad noored näitlejad Veiko Porkanen (Põltsamaa ühisgümnaasiumi vilistlane), Priit Strandberg, Pääru Oja ja Karl-Andreas Kalmet. Laagris tegeldakse hääle, keha ja vaimu koolitamisega, proovitakse esineda publiku ees, õpitakse pingeid maandama, mängitakse etüüde. Laagris osaleb ligi sada õpilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles