Kallaste kalatööstus seisab silmitsi sundpuhkusega

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukker seis Peipsil: jääd õieti pole, aga vaba vett samuti mitte.
Nukker seis Peipsil: jääd õieti pole, aga vaba vett samuti mitte. Foto: Margus Ansu

Peipsi järvel püsiv habras jää, mis ei luba kalureid ei karakattide ega laevadega saaki nõutama minna, on pannud Kallaste kalatööstuse seisma silmitsi tõsiasjaga, et peagi tuleb töötajad sundpuhkusele saata.

Kallaste Kaluri juhatuse liige Fjodor Plešankov nentis, et kalatööstusel on külmutatud ahvena varu veel kõige rohkem kaheks nädalaks, siis tuleb tööstuse 12 töötajat palgata puhkusele saata. Kalurid on sellist olukorda pidanud taluma juba mitu nädalat.

«Praegu veel töötame, aga et kokkuostetud kala me ei töötle, siis tuleb töötajad palgata puhkusele saata, midagi ei ole teha,» nentis Plešankov.

Seevastu Lämmijärve ääres Mehikoormas tegutsev OÜ Latikas jätkab tööd täistuuridel.

«Oleme arvestanud sellise olukorraga, meil on nii, et kui värsket kala ei ole, siis kolm kuud peame ikka vastu,» rääkis kolmekümne kahele inimesele tööd andva kalatööstuse juht Margus Narusing.

Lisaks oma varudele kasutab Latikas ka Eesti kasvanduste kala ehk tuura, säga, forelli ja karpkala, samuti varustab Latika Läti partner tööstust tursa- ja räimefileega.

Latika olukord on ka selles mõttes parem, et kuna Lämmijärv vabaneb jääkattest varem kui suur järv, on saanud mõned kalurid juba praegugi laevadega värsket kala püüdmas käia. Tõsi, Margus Narusingi sõnul on ligipääsetavad praegu vaid üksikud mõrrad ning väga suurt kogust värsket järvekala nad veel töödelda ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles