Kas Loomingu uus peatoimetaja hakkab toimetama kohvikus?

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janika Kronberg peab aastal 2015 kõnet oma endisel ametikohal Eesti kirjandusmuuseumi direktorina.
Janika Kronberg peab aastal 2015 kõnet oma endisel ametikohal Eesti kirjandusmuuseumi direktorina. Foto: Margus Ansu

Kas tartlane Janika Kronbergi asumine alates 1. märtsist Loomingu peatoimetaja ametikohale tähendab seda, et mõni osa toimetamisest hakkab käima Werneri kohvikus, nagu Loomingu esimeste peatoimetajate Friedebert Tuglase, Jaan Kärneri ja Johannes Semperi ajal?

Vastab Janika Kronberg, Loomingu uus peatoimetaja:

"Kahtlemata hakkab mind näha olema nii Tartus kui Tallinnas. Kas see on just kohvik ja milline, eks näis. Tänapäeval saab ka rongis palju ära teha ja peaksin selles mõttes omandama Sirbi toimetaja Pille-Riin Larmi kogemusi. Vajalikke kohtumisi autoritega võib pigem ette tulla Tartu kirjanduse majas, kus on ka Värske Rõhu toimetus, raamatupood ja kohvik nimega Arhiiv. Tõenäoliselt pean ka selles rollis kasutama Eesti kirjandusmuuseumi kogusid ja teen seda hea meelega."

Milliseid muudatusi Loomingusse toob kaasa uus peatoimetaja?

"Uus peatoimetaja ei pruugi iseenesest kohe erilisi muudatusi kaasa tuua. Ideid on, aga millised on reaalselt elluviidavad, selgub lähipäevil toimetuse koosolekul. Selge on aga see, et ajakiri peab olema senisest rohkem nähtav, mõõdu ja maitse piires tuleb kasutada meie kaasaegse meedia ja IT võimalusi rohkem. Ja vahest ühendada neid millegi vanamoelisemaga, näiteks näidata käsitsi kirjutavat inimest. Kuube vahetama aasta keskel kohe ei hakka, mõned muudatused saavadki teostuda alles aastavahetusel. Aga ajakirja sisu oleneb ikka suuresti kirjutajatest, kellelt tellida ja mille hulgast valida."

Mida saab lugeda uuelt peatoimetajalt märtsi Loomingus?

"Olen suure hädaga lõpetamas 2015. aasta proosa ülevaadet, maht missugune, aga see ei olegi otseselt seotud ametiga, vaid varem tellitud. Õieti peaks ajakirjas ka märtsis seisma peatoimetaja kohal Mihkel Muti nimi. Loomingu sisu osas olen seisukohal, et selle toimetajad ja peatoimetaja olgu võrdväärses seisus iga teisega, keda ajakirjas avaldatakse. Ei maksa karta edaspidigi, et peatoimetaja oma tekstidega Loomingu üle ujutab."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles