Tartu värvib postid ja piirded mustaks (1)

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta lõpus valminud Emajõe musta värvi kaldapiirded lähevad tänavainventari uute nõuetega hästi kokku
Möödunud aasta lõpus valminud Emajõe musta värvi kaldapiirded lähevad tänavainventari uute nõuetega hästi kokku Foto: Kristjan Teedema

Tartu kesklinnas, vanalinnas ja miljööaladel asuvad valguspostid, liiklusmärgid ja piirded peavad edaspidi olema ühte värvi, et tänavainventar näeks terviklikum ja kenam välja.

Arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Tõnis Arjuse sõnul on uute juhiste eesmärk sätestada tänavainventarile ühtsed kujundusprintsiibid. Eelkõige puudutavad need valgusposte, liiklusmärke ja kõikvõimalikke piirdeid.

«Tänase päevani ei ole nendele rakendatud mingisuguseid esteetilisi nõudeid, aga kesklinn, vanalinn ja miljööalad on tundlikud kohad, kus tuleks kõik tänavaelemendid läbi mõtestada ja vaadata, et nad sobiksid linna keskkonda,» põhjendas Arjus.

Arjuse sõnul ei mõju olukord, kus mälestise ette satuvad väga ära triibutatud liiklusmärgid, mis teinekord jäävad ka turisti pildile, tervikuna hästi. Juhiste eesmärk on liikuda ka väiksemates detailides kvaliteetsema ja läbimõeldud avaliku ruumi poole.

Eeskuju ajaloost

Uus kujunduslahendus võtab aluseks ajaloolises keskkonnas levinud musta värvi inventari, mis väldib tsingitud toodete ajutist iseloomu ja aitab luua elegantsema terviku. Analoogne lahendus on kasutusel mitmes Euroopa kesklinnas ja ajaloolises piirkonnas.

«Kui vaadata ringi Euroopa kesklinnades, siis on sellele palju tähelepanu pööratud. Näiteks Londonis ja Pariisis on kõik postid mustaks või vastavalt piirkonnale tumeroheliseks või tumepruuniks värvitud. Soovime ka Tartu kesklinnas teha kvaliteedisammu edasi,» rääkis Arjus. Ta märkis, et juhiste koostamisel on eeskuju võetud ka meie enda ajaloost.

«Traditsiooniliselt ongi tänavatel metallpinnad mustaks värvitud,» lausus Arjus, kelle sõnul on Tartu parimad olemasolevad näited vanalinna valgustid, Võidu silla kompleks valgustite, sillaaluste ja -pealsete piiretega ning kaasava eelarve toel mullu rajatud Emajõe kaldapiire.

«Liiklusmärkide seadus ei räägi, millise posti otsa märk tuleb panna. See on puhtalt esteetiline küsimus ja see on meie enda otsustada,» sõnas Arjus.

Kohe täitmiseks

Juhised hakkavad kehtima vanalinnas, kesklinnas ja miljööväärtuslikel hoonestusaladel. «Need on Tartu linna visiitkaardid, kus tuleb tagada parim võimalik esteetiline tervik ka tänava disainis,» sõnas Arjus. Ta toonitas, et juhised pole pelgalt soovitus, vaid nõue.

Uusi juhiseid rakendatakse kohe Baeri, Näituse, Ülikooli, Struve, Roosi, Vaksali, Kuperjanovi, Oa ja Marja tänava rekonstrueerimisel. Lisaks alustatakse olemasoleva inventari järkjärgulist väljavahetamist ka vanalinna piirkonnas.

«Lihtsalt postiilu pärast poste välja vahetama ei hakata. Kui vahetatakse, siis konkreetse tänavalõigu kaupa ja eelarve piires. Enamasti võetakse see ette siis, kui tegeletakse kogu tänavalõigu rekonstrueerimisega,» selgitas Arjus. Ta pakkus, et esimesi uusi näited võiks oodata juba sellel suvel, kui hakatakse uuendama Ülikooli tänavat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles