Kaitseliit korraldab Jõgevamaal Kuperjanovi retke

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovi retke embleem.
Kuperjanovi retke embleem. Foto: Erakogu

Möödunud on 97 aastat sellest ajast, mil Tartu vabastamise eel moodustati Puurmani lossi juures Julius Kuperjanovi partisanisalk, kes liikus vastu lahingutele Tabivere ümbruses. Nende aegade mälestuseks korraldab kaitseliit laupäeval esimest korda rännaku Puurmanist Tabiverre.

Ligi 25-kilomeetrine rännak on rohkem rahvamatk, mitte spordiüritus ja see propageerib muu hulgas ka tervislikke eluviise, rääkis kaitseliidu Jõgeva maleva pealik Mati Kuusvere. Tänase seisuga on end matkale kirja pannud enam kui 70 inimest, kelle seast leiab lisaks kaitseliitlastele ka täiesti tavalisi inimesi. Distants kulgeb peamiselt väiksematel teedel läbi metsa ning seda saab läbida nii suusatades kui jalgsi.

Rahulik matk

Rada saab täpselt paika alles reedel, mil on täpsemalt selge, kust kaudu saab kõndida ja kust mitte. Nimelt arvestati rekte kavandades ka võimalusega, et matkajad pääsevad jalgsi üle Pedja ja Laeva jõe jää. Seda pole aga praegu teha võimalik.

Kuusvere pani kõigile osalejatele südamele, et talvistel teedel liikudes tuleb hinnata jõuvarusid adekvaatselt. Sportima hakata pole mõtet, sest aega ei mõõdeta ja kohti välja ei jagata. «Keegi ei pahanda kui mõni kõndija väsib ja tahab natuke aega saateautos puhata,» kinnitas ta.

Retkele registreerimine on küll lõppenud, kuid et üritust korraldatakse esmakordselt, saavad huvilised end veel ka laupäeva hommikul Puurmani lossi juures kirja panna. Retk avatakse pidulikult kell 10 ning seejärel asutaksegi teele. Finiš on Tabivere vallamuuseumi juures avatud kella 17ni.

Rajal on erinevad punktid, kus pakutakse sooja jooki ja viiakse läbi mitmesuguseid ülesandeid neljas eri valdkonnas: riigikaitse, pääste, loodus ja meditsiin. Finišis saab ka sooja suppi. Stardipaigast saavad soovijad finišisse ette saata oma vahetusriideid. Vajadusel tuuakse matkajad ka Tabiverest tagasi Puurmanisse.

Riietudes ning jalanõusid valides tasub vaadata ilma ning hinnata oma võimeid. Kaasa on soovitav võtta sooja jooki ja suupisteid. Korraldatud on ka esmaabi andmine ning rajale maha kedagi ei jäeta.

«Loodame, et sellest rännakust saab traditsioon,» märkis Kuusvere lisades, et Kuperjanovi partisanisalga tegevusele on seni üsna vähe tähelepanu pööratud, kuid see osa Eesti ajaloost väärib kindlasti suuremat tähelepanu.

Viis Tartu vabastamiseni

Retk Puurmanist Tabiverre on pühendatud 1919. aasta 11. - 13. jaanuarini toimunud Julius Kuperjanovi partisanisalga rännaku mälestusele. Kui juba varem olid Kuperjanovi partisanid tekitanud oma ootamatude rünnakutega Punaarmee tagalsse enamlastele suurt peavalu, siis just neil päevil liikus partisanisalk formeerimiskohast Puurmani lossist vastu lahingutele Tabivere ümbruses ja Tartu suunal.

Partisanid liitusid soomusrongidega ning Voldis, Äksis ja Kärknas peeti tulevahetusi punaste soomusrongiga. Ühtlasi vallutati punaste sillaõhkijate nina alt Jänese raudteesild, millele järgnes Tartu tagasivõtmine punaüksute käest 14. jaanuaril.

Oma salga moodustamist alustas Tartumaa kaitseliidu ülem Julius Kuperjanov 1918. aasta detsembris, mil ta taandus Tartust Puurmanisse. 1919. aasta jaanuari alguses, veel enne otsustavat rünnakut Tartu suunal vallutas ta oma kaaslastega Punaarmee käest tagasi Saduküla ning hiljem ka Laeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles