Üheksa riigi teadlased mälestavad seminariga Juri Lotmani

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedest pühapäevani kogunevad Tartu ülikooli maailmakuulsa semiootiku Juri Lotmani loomingut ja teadustööd austavad sõbrad, kolleegid ja õpilased üheksast riigist, et tähistada rahvusvahelise seminariga Lotmani 94. sünniaastapäeva.

Tartu ülikooli vene kirjanduse professor Ljubov Kisseljova ütles, et seminar on Juri Lotmani koolkonna esindajate ühendamiseks ja samas ka praeguse seisu ülevaatuseks, sest osalevad vähemalt nelja põlvkonna esindajad: Lotmani kolleegid, tema vahetud õpilased ja õpilaste õpilased.

Ülikooli pressiesindaja teatel tuleb Tartusse 31 teadlast Kanadast, Saksamaalt, Austriast, Soomest, Poolast, Ungarist, Ukrainast, Venemaalt ja Eestist. Ettekannetega esinevad mitmed nimekad teadlased, näiteks Aage A. Hansen-Löve Viinist, Rainer Grübel Oldenburgist, Barbara Lönnqvist Turust, Katalin Kroó Budapestist, Andrei Nemzer ja Dina Magomedova Moskvast jt.

Seminaril on kohal paljud slavistika osakonna vilistlased, praegused üliõpilased ja teadlased. Tartu ülikooli teadlastest astuvad seminaril üles keskaja professor Anti Selart, kultuurisemiootika professor Peeter Torop ja semiootika vanemteadur Mihhail Lotman.

Üritusel esitletakse mitmeid raamatuid, näiteks vene kirjanduse õppetooli uut väljaannet «Bloki kogumik XIX» ja Tallinna ülikooli Lotmanile pühendatud väljaandeid «J. Lotman ja B. Uspenski. Kirjavahetus 1964–1993» ning «Juri Lotmani autoportreed». Samuti tutvustatakse Peterburis ilmunud esinduslikku tekstikogumikku ««Sovremennik», «Moskvitjanini» vastu: 1850. a esimese poole kirjanduskriitiline poleemika», mille koostamisest võtsid osa õppetooli kasvandikud A. Vdovin ja A. Fedotov.

Üritusel antakse kätte ka Lotmani stipendium teadustööde konkursi võitnud kahele TÜ üliõpilasele: semiootikule ja slavistile.

Nagu tavaks, suundutakse 28. veebruaril, õpetlase sünniaastapäeval Raadi kalmistule, et asetada lilled Juri Lotmani ja Zara Mintsi hauale ning mälestada teisi lahkunud kolleege ja õpetajaid.

Sündmust korraldab Tartu ülikooli vene kirjanduse õppetool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles