Kiriku tiibhoonessemahub kirev seltskond

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kiriku tiibhoone teisel korrusel on nüüd uhke köök, kus hakkab head ja paremat valmima uue aasta alguses.
Pauluse kiriku tiibhoone teisel korrusel on nüüd uhke köök, kus hakkab head ja paremat valmima uue aasta alguses. Foto: Sille Annuk

Pauluse kiriku tiibhoonest on ehitajad lahkunud. Eile said seal lakke viimased valgustid, siin-seal ootavad aknad veel kardinaid ja uus mööbel paigutamist. Aga see kõik on alles sissejuhatus suurele tööle kirikus.


Mis siis pea 1060-ruutmeetrises tiibhoones tehtud ja mis on tarvis veel teha? Tiibhoone keldris on juba esmaspäevast oma endistes ruumides tagasi iga päev ligi poolesajale abi vajavale tartlasele lõunasööki pakkuv supiköök.

«Tühja kõhuga ei jää meil keegi,» kinnitas värske ja puhta ilme saanud supiköögis eile askeldanud Aino Varul. «Kas või tass teed on meil võimalik alati pakkuda.»

Tartu linnavalitsuse rahaga saab supiköögis päevas söönuks 42 inimest, aga mõnel päeval käib seal kõhtu täitmas pea paarkümmend sööjat rohkem.

Seni on supiköögis pakutav supp toodud termostega kohvikust Sodiaak. Uuel aastal tuleb toit tiibhoonesse tehtud köögist, kus vägesid juhib kokk Hardi Kõnd. «Meie köök hakkab süüa tegema supiköögi rahvale ja lastehoiu mudilastele,» selgitas sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld.

Enne kööki kiikamist põikasime esimesele korrusele, kus käis koguduse kantselei ja õpetaja tööruumi sisustamine. Nende naabruses on uksed avanud õdus raamatupood. Ülemistele korrustele võib nüüd minna vanamoodsalt trepist või sõita tuliuue liftiga.


Teisel korrusel on peale köögi seminarideks väike saal ja kuni sadat inimest mahutav suur saal. «Kui kirik remonti läheb, hakkame siin jumalateenistusi pidama,» ütles Süld.

Kolmandal korrusel on lastehoiu avarad ruumid ja väiksem tuba mõneks tunniks päevahoidu toodavatele mudilastele. Neljanda korruse võtavad enda alla ventilatsiooniseadmed.

Tiibhoone remontimiseks kulus 17,5 miljonit krooni ja sisustamiseks miljon krooni. «Tiibhoone remont on sissejuhatus kirikus tulevaks pompoosseks tööks,» märkis Elo Süld.

Veidi enam kui 2600-ruutmeetrise kiriku suure remondi tegija leidmiseks kuulutas sihtasutus riigihanke välja novembri alguses. Kiriku remontimiseks, oreli soetamiseks ja sisustamiseks kulub ligi sada miljonit krooni.

Suurema osa selleks tööks vajalikust rahast loodab kirik saada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu. «Rahastamisotsus peaks tulema jaanuaris,» ütles Elo Süld. «Kui saame toetust, läheb töö lahti veebruaris. Kui jääme toetuseta, teeme korda torni ja fassaadi. Aga selge on see, et toetuseta jäädes ei saa kirik korda kahe aasta pärast, nagu plaanime, vaid viie aasta pärast.»

Pühapäeval, 19. detsembril kell 10 algab Pauluse kirikus Tartu Pauluse koguduse 100. aasta juubelile pühendatud pidulik jumalateenistus, jutlustab peapiiskop Andres Põder. Pärast seda annab tiibhoonet remontinud AS Nordecon Ehitus oma töö kogudusele üle. Kõik uudistajad on oodatud uusi ruume kaema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles