Tänavaküsitlus: kuidas kavatsevad tartlased vabariigi aastapäeva tähistada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu Postimehe reporterid võtsid homse Eesti Vabariigi aastapäeva eel lumesajuses Taaralinnas inimestel nööbist kinni ning pärisid, kuidas tähtsat päeva ka tähistada kavatsetakse? Samuti uurisime, mida maitsvat homme inimeste pidulaudadelt leida võib.

Keidi, tudeng

Lähen maale ja vaatan paraadi telekast. Õhtusöögiks on ilmselt midagi kiluga või selline jõulupraad või kartulisalat.

Toomas, lihameister

Lähen vanematele külla, teeme sauna. Pidurooga pole, lubasin et kui nemad kütavad sauna, siis mina ostan õlle. Söögi peale pole mõelnud, see on teisejärguline.

Siiri, pensionär

Väga koduselt tähistan, vaatan kõike, mis telekast tuleb. Süüa plaanis teha seda, mis ühes lehes soovitati, kus toodi näiteid presidendi vastuvõtu söökidest, seal oli mingi lõhe ja mingi magus söök ka, aga ei ole lõpuni kindel, et ise teen.

Olaf, reisikonsultant

Ei ole erilisi plaane, aga paraadi ikka olen vaadanud jah. Aga pidurooga tahaks teha küll, näiteks pirukaid teen kindlasti. Tütar ütles, et peab erinevate täidistega olema, lihaga ja moosiga ja erinevaid variante. Võib-olla teen komme ka, mingi retsept mul on. Pole veel proovinud, võiks katsetada.

Kristi, lastega kodune

Oleme kodus ja teeme sauna, kuna vaba päev, siis saab saunatamisega lihtsalt varem alustada. Praegu lähen turule ja vaatan, mis sealt saada on, mees tahtis kindlasti kiluvõileiba.

Villu, pensionär

Minimaalselt kavatsen tähistada, olen kodus omaette, vaatan televiisorist ülekandeid, ise ei lähe kuskile. Suuremat pidusööki ei plaani, võtan saiakese või midagi.

Mirjam, tõlkija

Sõidan Orava valda metsatallu ühele vanadaamile seltsiks, saame koos sellest päevast rõõmu tunda ja telekat vaadata. Ma arvan, et maal olles keskendume sellele päevale palju rohkem kui keset linna. Praegu lähen turule, et ise miskit sööki teha.

Eduard, laulumees Tõrvast

Laulan Mulgi kooris ja Mulgi koor laulab homme koos Sakala meeskooriga Viljandis Sakala keskuses. Meil on au seda väga ilusti ja pidulikult tähistada koos abikaasaga. Hiljem on sõbrad meid Hummulisse külla kutsunud, võtame kaasa midagi mõnusat ja head. Mis see olla võib, ma veel ei tea, aga veel on ka aega selle peale mõelda.

Maike, linnaametnik

Olen Tartus ainult üheks päevaks ja loodan, et lähen homme Tallinnas paraadile. Alguses plaanisin ka Tartus lipuheiskamist vaadata, aga seda vist homme kuskil ei toimu. Õhtul vaatan telekat ja eks õhtusöök on ikka pidulikum, ilmselt midagi kalaga ja salateid ja tort.

Sander ja Priit, autoputitajad

Viimsi spaasse on minek! Pidusööki otseselt ei plaani, võib-olla väike naps ainult. Pealevõtuks nagu ikka – vürtsikilu ja mis siin on vabariigi aastapäeval.

Evelin, kodune ema

Mehel on vaba päev, siis on terve pere koos, otseselt sülti ja rosoljet pole plaanis teha. Telekavaatamisega on ka ilmselt laste kõrvalt keeruline, sest nemad tahavad ikka multikaid vaadata ja selleks ajaks kui lapsed magama lähevad, on meil endil ka ilmselt silmad kinni.

Jaano, põline tartlane

Tähistame kodus perekonna ringis. Mida lauale paneme? Väike tort ja võib-olla natuke kala suitsetan, mis seal ikka.

Sirli, restauraatorist pensionär

Hommikul vaatan telekast paraadi, pärast seda sõidame lastelastega Räpinasse külla. Erilisemat söögiplaani pole, võib-olla kohupiimakooki ja kiluvõileib oli ka jutuks, et kui juba presidendi vastuvõtul pakutakse, siis peab meil ka olema.

Aleksei, õpilane

Suurt plaani ei ole nagu, lihtsalt puhkame, oleme perega koos ja teeme midagi, äkki lähme kinno näiteks. Piduroa plaane ei ole.

Olga, tudeng

Sõbranna küll pakkus välja, et lähme paraadi vaatama, aga praegu on kooliga pingeline aeg, seega homme puhkan ja õpin, võib-olla õhtul lähen sõpradega välja. Kuna ma taimetoitlane olen, siis erilist söögimuudatust plaanis pole, ma ei saa teha neid asju, mis sel päeval tavaks on.

Julius, pensionär

Vaatan televiisorist paraadi ja õhtul muidugi kätlemist presidendi poolt. See oleks nagu kõik. Piduroog? Oi ei, tavaline igapäevane söök on menüüs.

Britta, kunstnik

Me lähme maale vanaema juurde ja sööme ilmselt midagi eestipärast, kilu näiteks.

Brittaga kaasas olnud poeg Uku arvas, et tema mängib maal ja lubas emale söögitegemisel abiks olla.

Ants, turuline

Ei ole veel plaane. Pidurooga ka ei ole plaanis.

Hille, viipekeele tõlk

Homseks pole väga erilisi plaane, vaatame sõjaväeparaadi, käime lähedase haual, sööme teise tuttava juures koos lõunat. Õhtul kodus vaatame seda pingviinide paraadi ja siis enam suurt sööki ei tee, rohkem puuvilju ja marju ja tänan, et kiluvõileibu meelde tuletasite, nüüd siis neid ka.

Roland, tartlane

Mitte kuidagi ei plaani tähistada, ainult vaatan televiisorist midagi. Pidusööki ei kavatse teha.

Mari-Liis, klienditeenindaja

Ei ole veel mõelnud, mida teha, korra mõtlesime sõbrannadega, et istume kuskil ja õhtul võib-olla välja mõnele selleteemalisele peole. Ise ma pole väga küpsetaja, seega pole plaanis mingit erilist sööki teha.

Kunnar, elukunstnik

Kavatsen tähistada vabariigi aastapäeva nagu iga teist päeva - joomisega! Piduroana on kavas mekkida eestlase rahvustoitu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles