Anna Raudkatsi näituseks valmib vahakuju

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päev enne vabariigi aastapäeva avatakse Tartu laulupeomuuseumis Anna Raudkatsi sünniaastapäeva tähistav näitus «Kanname südameis Tuljaku tuld. Anna Raudkats – 130».

Väljapanek on valminud MTÜ Tantsupeomuuseumi ja Tartu laulupeomuuseumi koostöös. Selle koostasid Tallina ülikooli tantsukunsti dotsent Angela Arraste ja TÜ soome keele ja kultuuri lektor Juha-Matti Aronen. Kujundanud on selle Peeter Paasmäe, vahendas Tartu linnamuuseumi teade.

Spetsiaalselt selle näituse tarbeks on Ene ja Andres Männi Wax Studio OÜ loonud Anna Raudkatsi vahakuju. Taiese valmistamine sai teoks tänu tantsupeomuuseumile ning paljude rahvatantsijate ja tantsusõprade annetustele.

Väljapaneku avamisel esitab katkeid Anna reisikirjadest näitleja Aire Pajur ning tema kogutud tantse esitab Tallinna ülikooli rahvatantsukollektiiv «Soveldaja».

Esitletakse ka Richard Tõnnuse raamatut «Anna Raudkats oma ajas». 1991. aastal  trükivalgust näinud teose täiendustega värske kordustrükk on välja antud  Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi poolt.

Anna Raudkats oli rahvapärimuse koguja, õpetaja, soveldaja, lavastaja, aga ka suusatamise propageerija ja raamatute autor. Raudkats sündis 23. veebruaril 1886 Tartu lähedal Piiskopi mõisas. Ta oli ka üks Eesti esimesi kõrgharidusega võimlemisõpetajaid.

Esimese eriteadlasena kogus ja avaldas ta tantsu- ja mängukirjeldusi. Tema lai silmaring, samuti ülikooliaegsed teadmised ja kogemused kogumisretkedelt lõid soodsa pinnase käsitleda rahvatantsu selle laiemas tähenduses. Ta on seadnud ehk soveldanud mitu tantsu, kõige tuntum neist on «Tuljak».

Näituse koostamisel on suurel määral kasutatud Richard Tõnnuse eraarhiivi materjale. Väljapanek avatakse 23. veebruaril kell 14 ja jääb avatuks 30. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles