Noored lahkasid Ahhaas tulevikumeditsiini

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored arutasid Ahhaas tulevikumeditsiini üle.
Noored arutasid Ahhaas tulevikumeditsiini üle. Foto: Tõnis Rüütel/Ahhaa

Läinud nädalavahetusel tuli Ahhaa keskusse kokku hulk 16 - 19 aastaseid noori, kes arutlesid Euroopa õpilaste teadusparlamendi istungil tulevikuteemade üle, nagu näiteks, kas 70-aastaselt on võimalik sünnitada või millal hakatakse 3D-printima inimorganeid.

Teadusparlamendi peakorraldaja Annika Vesselovi sõnul on tehnoloogia kiire areng muutnud võimalikuks täiesti uued ravimeetodid ja abivahendid, näiteks tüvirakuravi, munarakkude külmutamise või aju ja arvuti liidesed. Sellistel teemadel nädalavahetusel arutatigi, vahendas Ahhaa keskuse teade.

«Meie ettevõtmise eesmärk oli julgustada noori aktuaalsetel teadusteemadel aktiivselt kaasa mõtlema ja anda neile aimu päris parlamendi töökorraldusest,» rääkis peakorraldaja. Noored jagunesid viieks komisjoniks, millest igaüks alustas tööd erineva teemaga. Näiteks uuriti inimaju teemalises komisjonis, kuidas jäljendada tehislikult aju funktsioone ning kuidas ravida dementsust, kirjeldas Vesselov.

Uute võimalustega kaasnevad ka uued piirangud ja küsimused, mida käsitlesid oma töös ka noorteparlamendi komisjonid. Näiteks arutleti, kui eetiline oleks tüvirakkude eraldamine embrüost või kui turvaline on mõtteid lugeva ajuliidese kasutamine.

Lisaks eelnimetatutele moodustati ka näiteks reproduktiivmeditsiini komisjon, mis arutles kunstliku viljastamise ja surrogaatemaduse probleemkohtade üle.

Esmalt said komisjonid ekspertnõuandeid ja infot oma ala asjatundjatelt ning seejärel koostati iga teema kohta oma seaduseelnõu, mis laupäeva hilisõhtusel istungil teistele komisjonidele ette kanti.

Euroopa õpilaste teadusparlament on 16 - 19 aasta vanustele noortele suunatud projekt, mis korraldati Eestis teist korda ning mis on osa üle-euroopalisest teadusparlamentide projektist. Istung korraldati koostöös Saksa teadusfoorumiga Wissenchaft im Dialog ja sünteetilise bioloogia projektiga Synenergene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles