Professori sünnipäevaks valmis näitus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli raamatukogus saab vaadata Jüri Talveti 65. sünnipäevale pühendatud näitust «Viinamarjad Tartu talves».


Kirjandusteadlast, luuletajat, esseisti ja tõlkijat, Tartu Ülikooli maailmakirjanduse õppetooli juhatajat ja professorit Jüri Talvetit võib nimetada Tartu vaimuks mitmes mõttes, vahendas ülikooli pressiesindaja.

Professor töötab väliskirjanduse õppejõuna Tartu Ülikoolis alates 1974. aastast. Alates 1992. aastast juhatab ta professorina maailmakirjanduse ja hispaania filoloogia eriala. Professor Talveti kunagised üliõpilased mäletavad teda vaikse, sõbraliku ja filosoofilise õppejõuna, kes kunagi ennast ei korda. Alati, kui ta millestki kõneleb, näib see sündivat kohapeal, just sellel hetkel.

Talvet tõi Eestisse rahvusvahelise võrdleva kirjandusteaduse - 1994. aastast tegutseb ta Eesti Võrdleva Kirjandusteaduse Assotsiatsiooni (EVKA) juhatuse eesotsas. Jüri Talvet on 1996. aastast saadik ilmuva kirjandusteadusliku ajakirja «Interlitteraria» asutaja ja peatoimetaja. 2000-2007 kuulus ta ICLA (Rahvusvahelise Võrdleva Kirjandusteaduse Assotsiatsiooni) täitevkomiteesse.

Ta on avaldanud kirjandusuurimuslikke kogumikke, arvukalt artikleid rahvusvahelistes ja kodumaistes väljaannetes ning kulturoloogilise kallakuga esseeraamatuid. Temalt on ilmunud kuus luulekogu, mis esitavad valdavalt vabavärsilist tunnetusluulet, ta on algatanud TÜ Kirjastuses kolm sarja: «Maailmakirjanduse tõlkevaramu», «Kaasaegne mõte» ja «Kaasajaluule» ning esinenud viljaka tõlkijana.

Professor Talvet on tutvustanud eesti lugejaile hispaaniakeelset kirjandust, koostanud valimikke. Teda on tunnustatud Juhan Smuuli kirjanduse aastapreemiaga (1986), Juhan Liivi luuleauhinnaga (1997) ja Ivar Ivaski mälestusauhinnaga (2002) ning riiklike autasudega (Hispaania Isabel Katoliiklase orden 1992. aastal ja Eesti IV klassi Valgetähe orden 2001. aastal).

Näitus avab uksed reedel, 17. detsembril kell 15 ning avatuks jääb see kuni 31. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles