Galerii: kultuurikandjad võtsid tunnustuse vastu filmikatkendite vahel

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Athena keskusesse täna õhtuks kutsutud Tartu kultuuritegelaste ette astusid hämara saali laval eeriide vahelt näitlejad Katrin Pärn ja Siim Angerpikk. Nende ülesanne oli juhtida Tartu linna tänuüritust. Kättejagamist ootasid kultuurikandja aunimetused, mille erinevaid kategooriaid juhatasid sisse Eesti filmiklassika katkendid.

Õhtujuhtide lühikese sissejuhatuse järel algas Eesti esimese mängufilmi, 1913. aastal valminud «Laenatud naene» esimene avalik linastus Tartus pärast selle leidmist Venemaalt Gosfilmofondi filmiarhiivist aastal 2014. 13-minutilise filmi taustamuusika esitas ansambel Tartu Popi ja Roki Instituut.

Seejärel kutsusid õhtu juhid lavale linnapea Urmas Klaasi. Publiku ette tuli ka «Laenatud naese» tumma tegelaskujuna Janek Savolainen. Järgnes laureaatide väljakuulutamine ja õnnitlemine.

Aasta kultuurikajastaja aunimetuse pälvis kultuuri(foto)blogide «Suur jalutuskäik» ja «Jalutuskäik ajas» autor Agnes Joala.

Aasta teose looja kategoorias kuulutati laureaadiks koreograaf ja lavastaja Renate Keerd.

Aasta kutseliseks koosluseks nimetati Tartu kunstimuuseum, mille direktor Rael Artel luges laval üles kogu oma kollektiivi ja palus saali valgemaks teha, et nad saaksid endast märku anda.

Aasta harrastusliku koosluse aunimetuse sai Luuleprõmmu Euroopa meistrivõistluste korraldustoimkond, keda laval esindas Jaan Malin.

Aasta rahvakultuurikandja tiitli pälvis Hugo Treffneri gümnaasiumi rahvatantsuansambli Tantsutallad kunstiline juht Uve Saar.

Aasta kultuurikorraldaja kategoorias tunnustati kultuuri- ja loomekeskuse Tartu Aparaaditehas käimalükkajat, Eesti trükimuuseumi ja projekti Tartu loomeresidentuur juhti Lemmit Kaplinskit.

Aasta uustulnuka preemia pälvis teatri Must Kast lavastaja ja näitleja Silver Kaljula, kes aga ei saanud tänuüritusele Athena kinosaali tulla. Teda asendas Musta Kasti direktriss Reeli Lonks.

Aasta kultuurisõbraliku ettevõtte tiitli pälvis infotehnoloogiafirma Contriber, kes pakkus mullu hindamatut tuge Tartu muusikanädalale, tuues kontserdid idufirmadesse ning algatades muusikat ja tehnoloogiat siduvad arutelud.

Aasta kultuurisündmuse kategoorias pälvis tunnustuse Tartu Uue Teatri lavastus «Odysseia». Tunnustust käisid vastu võtmas teiste trupi näitlejate hulgas Katrin Pärn ja Siim Angerpikk.

Koos aunimetusega said laureaadid Tartu linna stipendiumi 400-1800 eurot (v.a aasta kultuurisõbraliku ettevõtte kategoorias), tänukirja ja Jüri Kase teose sarjast «Maalikillud». 

Tunnustusüritust, mille lavastas Katrin Pärn, üritas korduvalt esireast häirida pidurdamatu käitumisega Psaiko, kuid tal ei läinud see kuigi palju korda.

Kutsetega tseremooniale järgnes Athena kinosaalis algusega kell 21 Tartu Popi ja Roki Instituudi kontsert, kuhu oli tasuta sissepääs kõikidel huvilistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles