Nina külas kõrguvad jälle jäämäed

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina küla jäämäed.
Nina küla jäämäed. Foto: Andrus Salu

Tartumaal Alatskivi lähistel Nina külas on Peipsi rannas kõrged jäämäed, mis seekord elamisi ei ohusta. Varasematel aastatel on seda looduse vaatepilti käinud imetlemas huvilisi kogu Eestist.

Järvelt puhuv tuul on rüsijääd Nina küla alla kuhjanud varemgi. Näiteks 2002. aastal kandis loodetuul suure hulga jääd randa nii äkki, et külaelanikud arvasid tegu olevat maavärinaga. 2010. aastal peatusid jäämäed vaid paar meetrit enne majapidamisi.

Esimesed andmed ninakujulise kaldajoone järgi nime saanud Nina külast (Nos Derevnja) pärinevad 1582. aastast. 17. sajandi teisel poolel kujunes Ninal välja püsiv tüüpiline vene küla, mille elamud on fassaadiga tänavajoonel ning muud hooned paiknevad ümber suletud hoovi.

Küla vaatamisväärsusteks on järve suubuv kiviseljak, mida kutsutakse Kalevipoja sillaks, 1827. aastal ehitatud ja 1908. aastal ristikujuliseks laiendatud õigeusu Jumalaema Kaitsmise Kirik ning 1936. aastal valminud raudbetoonist tuletorn.

Alatskivi valla kodulehe andmetel elas 1. jaanuaril 2015 Nina külas 65 meest ja 60 naist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles