Liblikaröövikud peletasid kommiisu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes sentimeetri pikkused ussikesed olid ennast pähklikommi sees paksuks söönud ja liikusid vabadusse pääsedes õige kiirel sammul. Suuremale osale neist lõppes tee siiski prügikastis.
Umbes sentimeetri pikkused ussikesed olid ennast pähklikommi sees paksuks söönud ja liikusid vabadusse pääsedes õige kiirel sammul. Suuremale osale neist lõppes tee siiski prügikastis. Foto: Sille Annuk

Ilves Extra õmbleja pidi teisipäeval peaaegu sõrme masina nõela alla jätma, kui nägi rammusat ussikest pooleks hammustatud kommi lauale pandud tükist reipalt välja roomamas.


Zvezdnaja Notš nime kandvaid komme tõi kolleegidele oma sünnipäeva puhul Tatjana Brelova, kes ostis need Sadamaturu hoone esimeselt korruselt, ning enne esimese ussi leidmist söödi neid isuga.

Peale avastust murti järelejäänud šokolaadikomme järjest pooleks ning tulemus pani naistel südame läikima – pea igas maiustuses elutses end ilmselt pähklist paksuks söönud tõuke.

Esmakordne juhtum

Müügikoha omanik Tatjana Bessonova kinnitas, et kindlasti ei olnud partii vanaks läinud – kohale jõudis tellitud seitse kilo komme 2. detsembril, säilivusaeg aga pidi lõppema veebruaris. Keegi teine kaevanud ei olnud, kuigi ära oli müüdud pool partiist.

Kohe kaebuse laekumise järel korjas müüja Zvezdnaja Notši karbi letilt ära ning järele jäänud umbes 3,5 kilo saadetakse tagasi maaletoojale, firmale Lurdže, kellega Bessonova sõnul on koostööd tehtud juba kümme aastat ning varem pole kunagi probleeme olnud.

Kohtla-Järvel asuva Lurdže OÜ direktor Alina Neglina oli ussidest kuuldes šokis, rohkem kaebusi pole olnud ja kunagi varem midagi sellist juhtunud ei ole. Venemaa firma, kust komme tuuakse, on tema sõnul igati soliidne ja korras sertifikaatidega, seega ei osanud Neglina midagi sellist isegi ette karta.

Tulevased liblikad

Zooloog Mati Martini arvates on need üsna tõenäoliselt lõuna-aidaleediku röövikud, kellest mõne kuu järel oleks võinud liblikad saada.

Martini sõnul söövad sellised röövikud isukalt just igasuguseid kuivatatud puuvilju ning miks mitte ka šokolaadi. Kommidesse sattusid nad ilmselt pakendamise käigus, kas siis munadena või juba pisikeste ussikestena.

«Tegemist on lihtsalt ühe kuivainetes elava liigiga ja Eestiski on neli-viis või isegi kuus sellist liiki,» rääkis Martin.

Toidu- ja veterinaarameti pressiesindaja Rene Pillessoni sõnul on varem täpselt samasuguse juhtumiga nende poole pöördutud ühel korral.

Ta rõhutas, et niisugustest leidudest tuleb igal juhul ametile kohe teada anda, et saaks vajadusel toidust analüüse võtta.

Põhjendatud vihje korral tuleb käitlejal partii müügilt ära võtta ning maaletooja peab selgituste saamiseks ühendust võtma tootjaga.

Brelova emasüdant jäi juhtunust eriti vaevama see, et eelmisel õhtul olid neidsamu komme hulganisti söönud kodus ka lapsed, kes pakendi sisu enne suhu pistmist muidugi uurima ei vaevunud.

Igatahes ei kavatse Ilves Extra õmblejad niipea kontrollimata ühtegi maiust süüa.

Leide toidu seest

• Näriliste kehaosad, lendavad ja roomavad sitikad, ussid, kruvid-seibid, küüned, pakinööri jupid, kiletükid, traat, haaknõel, kirjaklamber, hambad, kivid, klaasikillud, suled, sõrmused.
Allikad: tarbijakaitseamet, internet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles