Loodusmaja serveerib putukaid

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud jahuussid kausis.
Kuivatatud jahuussid kausis. Foto: Signe Mällo

Tartu loodusmajas tutvustatakse homme õhtul siinmail veel mitte nii levinud toidust – putukaid.

Putukate söömine kui alternatiivne võimalus üha kasvava inimkonna toitmisel on välja hõigatud ka ÜRO Toidu ja maaviljeluse organisatsiooni poolt, selgitas toitumiskäitumise uurija ja toitumiskoolitaja Signe Mällo. Seega on teema väärt, et kaasa mõelda ja rääkida.

Signe Mällo sõnul pole kultuurilis-traditsioonilise tausta tõttu meie laiuskraadidel putukate söömine veel kuigi levinud, kuid näiteks Venemaalt on teada, et 19. sajandil olid tirtsud seal suisa delikatesstoiduks. «Ka sipelgaid on söödud,» kinnitas toitumiskoolitaja.

Samal ajal on uuringud õestanud, et putukate toitainetesisaldus on märkimisväärne: näiteks tirtsud sisaldavad 45 protsenti rasva ning samuti leidub neis kõiki asendamatuid aminohappeid.

Putukate toiduks valmistamise viise on tohutult, kinnitas Mällo. Neid röstitakse, praetakse, kuivatatakse, grillitakse ja süüakse ka toorelt, elusast peast. «Samas Läänes on sihiks võetud pigem putukajahu propageerimine, kuna sellel puudub psühholoogiline efekt ehk lülijalgse kuju,» ütles Signe Mällo.

Homme kell 18 algaval teeõhtul räägib lisaks Signe Mällole ka Erlend Sild. Sild on ettevõtja, kes alustab koos Soome teadlastega Aafrikas putukate suurtootmist toiduainetööstuse toormaterjaliks ning on valmis teinud putukate kasvatamise prototüüp-kasti.

Mõistagi pakutakse üritusel ka erinevaid päevakohaseid suupisteid, mõnel juhul ka n-ö varjatud kujul, kuid maitsta saab ka täiesti tavalise putuka kujulist putukat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles