Madruse tänavast Kvissentali elanike pilgu läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ühe linnatänava ümbernimetamine ei peaks olema teab mis suur sündmus, aga kui sellest tehakse üleriigiline sõu, mis jätkub vahendeid valimata, on selles loos midagi väga viltu läinud.

Kvissentali asum liideti Tartu linna koosseisu, kui Tartu haldusterritoorium 1970. aastate teises pooles laienes. Tartu linna TSN täitevkomitee 1977. aasta 16. mai otsusega määrati Kvissentali hooneteni viiv tee tänavanimega Kvissentali tee, mis oli ka loogiline, sest rahvasuus kandis see teelõik Kvissentali tee nime ammu enne selle määramist.

1999. aasta detailplaneeringuga alustati Kvissentalis uuselamuehitust, mille käigus muutus siinne teedevõrk, rajati uusi tänavaid ja üks osa Kvissentali teest nimetati ümber Kapteni tänavaks. Loodesuunaline tänav jäi endiselt Kvissentali teeks, kuhu on nüüdseks ehitatud lisaks juba olemasolevatele veel kümme uut elamut.

Miks alles nüüd?

Siinjuures jääb mõistatuseks, miks ei näinud Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond detailplaneeringus ega ka selle kinnitamisel ette loodesuunalise tänava nime muutmist juba siis. Seda ei tehtud ka hilisemate, loodesuunalise teelõigu detailplaneeringute muudatuste vastuvõtmisel. Tänavanime hakati muutma alles nüüd, pärast seda, kui uued elanikud on sellel tänaval kümmekond aastat elanud.

Kvissentali tee elanikud said mullu kevadel Tartu linnavalitsuselt ootamatu teate: linnavolikogu otsusega on teie tänava nimi Kvissentali tee muudetud Madruse tänavaks; teil on õigus otsus vaidlustada, selle mittetegemise korral olete kohustatud oma kulul teostama vajalikud registri-, sissekirjutuse ja teised seaduses ettenähtud toimingud.

Tänaval läks sagimiseks, üleaedsed vaatasid üksteisele imestunud ilmel otsa, püüti üksteiselt lisainformatsiooni hankida: mis toimub, miks linnavalitsuselt selline otsus? Keegi oli märganud, et juba mõnda aega seisab väljas ka Madruse tänava silt. Sõnadega lasti linnavalitsus auklikuks ja oldi üksmeelel, et tuleb vaidlustada. Mõeldud – tehtud.

Kujutan ette «admiralist» linnaametniku vererõhu tõusu, kui vaie oli esitatud – «madruste mäss laeval»! Vaevalt oli vaide esitamisest möödunud tund, kui Postimehest helistati ja küsiti kommentaari. Tundub väga kättemaksuna ja «madrustele» koha kättenäitamisena, sest reeglina toimub kodanike vaide lahendamine diskreetselt seaduses ettenähtud korras. Eksitavate pealkirjadega meedias kujundati halvustav hoiak vaide esitajate suhtes.

Et ameti tegevust õigustada, kutsus Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven mind vastuvõtule, soovides saavutada vaide tagasivõtmist ja Madruse tänava teema mahamatmist.

Arutelu käigus võttis Ahven ootamatult laualt telefoni ja lubas helistada Urmas Pastile. Pastile kuuluv OÜ Kviss oli hiljuti omandanud sirgjooneliselt kulgeva Kvissentali tee aadressil asuva üksikhoonena tühjalt seisva Tartu ülikooli endise ühiselamu. Mõttepausi järel loobus Ahven siiski helistamast.

Mõned päevad hiljem tegin seda siis ise. Urmas Past ei olnud nõus aadressiga Kapteni tänav 1. Nüüd süttis meie peades kahtlusetuluke: kas asjad näivad meile nii või tõesti ongi nii ...

Elanikud ei saa aru

Kuna vaide tulemusena nimemuutus tühistati, alustas Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond uuesti jokkskeemi punumist, kuulutades välja avaliku nimekonkursi. Pärast puhkenud meediasõud sai pea sajaprotsendise täpsusega ennustada tulemust.

Selle asemel, et läbirääkimiste teel leida kõigile asjaosalistele mõistlik lahendus, soovib linnaplaneerimise osakond jonnakalt jahmerdada linna äärealal asuva Kvissentali elurajooni umbtänavate nimede muutmisega ja nende lisamisega, kuigi loogiline oleks asi olemasolevate tänavanimedega ära lahendada.

Endiselt jääb arusaamatuks, miks ei arvestata tänavaelanike soovide, tänava ajaloolise tausta või seaduses lubatud võimalustega. Miks on vaja muuta nime tänaval, millel asuvad näiteks elurajooni Kvissentali tee bussipeatus, Kvissentali alajaam, ehitatav Kvissentali paadisadam ja nii Tartule kui ka kogu Eestile aastaid kuulsust toonud Kvissentali vee-motoklubi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles