Muinsuskaitse ei välista katusega tänavat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küütri tänaval tegutsevad ettevõtjad sooviksid, et rohkem külastajaid jõuaks ka raeplatsist kaugemale. Üks võimalus, kuidas kõrvaltänavat ligimeelitavamaks muuta, on Olga Aasavi meelest vaatemänguline katus.
Küütri tänaval tegutsevad ettevõtjad sooviksid, et rohkem külastajaid jõuaks ka raeplatsist kaugemale. Üks võimalus, kuidas kõrvaltänavat ligimeelitavamaks muuta, on Olga Aasavi meelest vaatemänguline katus. Foto: Margus Ansu

Ettevõtja Olga Aasavi välja käidud ideed katta Küütri tänav vaatemängulise LED-katusega ei saa linna ja muinsuskaitseameti meelest välistada, kuid see vajab põhjalikku arutelu enne, kui võiks kõne alla tulla selle teostamine.


«Vanalinn pole muuseum. Nii ei saa võtta, et vanalinnas ei tohi meelelahutust teha,» ütles muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor Ilona Merzin.

Tema sõnul on aga iseküsimus, kas just LED-katus on parim lahendus vanalinna ligimeelitavamaks muutmiseks. «Kahju oleks, kui vanalinna miljöö kaoks üldse ära ja sõidame sealt värviliste ekraanidega üle,» lisas ta.

Aruteluks valmis

Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare ütles, et linn on hea meelega valmis ettevõtjatega katuseideed arutama, et see küpsemaks saaks ning selguks, kas uhket katust on üldse vaja või tasuks vanalinna ehk kuidagi teisiti elavdada.

Kaunissaare nentis, et vanalinn on küll muinsuskaitseala, kus kehtivad karmid reeglid, kuid see ei tähenda, et seal ei saaks midagi uutmoodi teha.

«Igal ajastul on vanale midagi juurde tehtud, aga see peab sel juhul vanalinna sobima ja seda positiivselt täiendama,» rääkis ta.

Veel katuseid?

Kui Küütri tänava kohale otsustataks katus rajada, tähendaks see linnakunstnik Kaunissaare selgitusel ka linnapildi ümbermõtestamist, sest üks jaatav otsus võib kaasa tuua teisigi lähedasi juhtumeid.

«Peame ju ettevõtjaid võrdselt kohtlema. Mis siis, kui järgmisena tahavad Rüütli tänava ettevõtjad ka katust? Kas me sellist Disneylandi tahamegi siis Tartusse?» küsis linnakunstnik. Seepärast ongi Kaunissaare sõnul vaja enne põhjalikku arutelu, kui saab otsustada LED-katuse sobivuse üle vanalinna.

Küütri tänaval Volgat ja Athenat majandav ettevõtja Olga Aasav ütles juba ideed välja käies, et tõenäoliselt tuleb sellele ka hulk tuliseid vastuargumente. Ometi ei heiduta teda võimalik vastuseis, sest Aasavi sõnul vajab iga uus idee esialgu harjumisaega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles