Veekeskus ostab oma võistlusplatvormid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Aura veekeskuse juhataja Kairit Matto ühe õnnetuse põhjustanud puki juures.
Pildil Aura veekeskuse juhataja Kairit Matto ühe õnnetuse põhjustanud puki juures. Foto: Margus Ansu / Postimees

Et selliseid õnnetusi nagu novembri lõpus Aura Openi ujumisvõistlustel enam kunagi Tartus ei juhtuks, otsustas Tartu veekeskus soetada moodsad stardiplatvormid.

Põhjust, miks kaks noort ujujat Eesti ujumisliidule kuuluvatelt stardiplatvormidelt vettehüppel rängalt oma sõrmi vigastasid, pole tehnilise järelevalve amet seni avaldanud ning õnnetuste uurimine jätkub. Suurematel võistlustel aprillikuus kasutatakse Auras aga juba päris uusi platvorme.

Kaheksa platvormi

«Novembris kahe ujujaga juhtunud õnnetused oli meile suur šokk,» kinnitas Aura keskuse juhataja Kairit Matto. Tema sõnul on veekeskus alati hea seisnud selle eest, et nii ajaveetmine kui võistlemine oleks ohutu, ja ühtäkki sellised õnnetused.

Rohkem kui 14 tegutsemisaasta jooksul, mil veekeskus on teenindanud ligi viit miljonit klienti, pole midagi seesugust varem juhtunud. Ka mujal ei ole midagi sellist juhtunud, kinnitas novembri lõpus Tartu Postimehele Eesti ujumisliidu spordijuht Pille Tali.

Suuremate ujumisvõistluste korraldajail on kohustus kasutada rahvusvahelise ujumisliidu (FINA) nõuetele vastavaid äratõukealuseid. Seni oli ujumisliidul olemas vaid üks komplekt stardialuseid, mis toodi novembris Tartusse Tallinnast Kalevi ujulast.

Tartu Postimees arutas pärast õnnetusi mõnede Eesti koondisesse kuuluvate ujujatega juhtunut ja nende kinnitusel juhtisid ujujad platvormide viletsale seisundile tähelepanu ka varem. Ehk platvormid olid nende hinnangul ajast ja arust.

Tali nentis novembri lõpus, et ehk on stardiplatvormid tõesti oma aja ära elanud ja tulevikus võiks igal suuremal ujulal olla oma stardivarustus. Aura keskus ei jäänud aga ujumisliidu vastavaid otsuseid ära ootama, sest hooaeg jätkub ja uued võistlused tulevad peale.

Kaheksa esimest stardiplatvormi on tellitud Portugali ettevõttest Valter Ferreira Arcanijo, mis tegutseb kaubamärgi Golfinho Sports all, rääkis Kairit Matto. Ostusummat veekeskus poolte kokkuleppel avaldada ei saa, kuid see jääb allapoole lihthanke piiri (10 000 eurot – toim), kinnitas Matto. «Siis on need kogu aeg Auras ja Aura on iga hetk nende tehnilisest seisukorrast teadlik,» põhjendas ta.

Märtsis kohal

Uued platvormid peaksid paika saama märtsikuus ning 9. ja 10. aprillil peetavail rahvusvahelistel XI Tartu Kevade ujumisvõistlustel saavad sportlased 50 meetri radadele startida juba uutelt alustelt.

Matto sõnul on platvormid teisaldatavad, et neid saaks vajaduse korral tõsta 25 meetri radadele. Tulevikus on plaanis osta nüüdisaegsed stardialused ka lühematele radadele.

Novembrikuiste õnnetuste valguses kontrollib veekeskus edaspidi ürituste korraldajaid ja erapidude organiseerijaid, kes tahavad ujulasse viia oma tehnikat ja inventari. Esmatähtis on külastajate ohutus, rõhutas Matto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles