TÜ arhitektuuriansambel saabki Euroopa kultuuripärandi märgise

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vana anatoomikum.
Pildil vana anatoomikum. Foto: Sille Annuk

Euroopa Komisjon kinnitas 2. veebruaril kultuuripärandi märgise (European Heritage Label) saavate objektide nimekirja, mille hulka valiti ka Tartu ülikooli ajalooline arhitektuuriansambel Toomemäel.

Et vana anatoomikumi kinnistu on arvatud Euroopa kultuuripärandi märgise kandidaatide hulka, selgus detsembris. «Väga rõõmustav on tõdeda, et Tartu ülikooli unikaalne ajalooline ansambel ei ole ainult oluline pärand meile, vaid on tähelepanuväärne kogu Euroopas,» leidis pressiesindaja vahendusel kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsler Tarvi Sits.

Ansambel on hindajate arvates hästi hoitud, igapäevaselt kasutuses ja külastajatele hõlpsasti ligipääsetav. «Ülikooli ajalooline ansambel on piltlikult öeldes meie vanima ülikooli süda ja moodustab orgaanilise osa Tartu südalinnas.»

Alates 2013. aastast väljaantava märgise eesmärk on tõsta esile kultuuriväärtuslikke objekte, mis esindavad Euroopa ühtseid ideaale ja väärtusi, ajalugu ja integratsiooni.

«Tartu ülikooli muuseumil on kõrgetasemelise tunnustuse üle väga hea meel. Usume, et märgis aitab ülikooli ajaloolise ansambli väärtust paremini kõigile meie külalistele nii lähedalt kui kaugelt teadvustada,» märkis omakorda Tartu ülikooli muuseumi direktori kohusetäitja Mairo Rääsk.

Lisaks Tartu ülikooli ajaloolisele arhitektuuriansamblile said hinnatud märgise ka ajalooline neandertallaste leiukoht Krapinas ja Krapina muuseum (Horvaatia), Olomouci Přemyslidi kindlus ja peapiiskopkonna muuseum (Tšehhi), Sagrese neem (Portugal), Viini keisripalee (Austria), Ferenc Liszti muusikaakadeemia (Ungari), Mundaneumi arhiiv (Belgia), I maailmasõja idarinde surnuaed nr 123 (Poola) ja Strasbourgi Euroopa kvartal (Prantsusmaa).

Märgis antakse pidulikul tseremoonial üle 12. – 15. aprillini peetavatel Euroopa pärimuspäevadel Brüsselis. Kõigi üheksa Euroopa kultuuripärandi märgise saajaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles