Vana ristimänd kolis uude ERMi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel osaliselt sisse pakitud Laatre ristimänd paigutatakse sellel nädalal Eesti Rahva Muuseumi uue hoone näitusesaali, kinnitas Kaarel Tarand.
Veel osaliselt sisse pakitud Laatre ristimänd paigutatakse sellel nädalal Eesti Rahva Muuseumi uue hoone näitusesaali, kinnitas Kaarel Tarand. Foto: Margus Ansu

2014. aasta suvel suure ettevaatusega maha saetud Laatre ristimänd on läbinud vajalikud konserveerimisprotseduurid ning veel selle nädala jooksul paigutatakse võimsa ajalooga puu Eesti Rahva Muuseumi uue hoone näitusesaali.

Valgamaal Tõlliste vallas Laatre-Õruste maantee ääres, paar kilomeetrit enne Laatre kalmistut kõrgunud männi ehk kohalike jaoks ristipettäi eluiga hakkas lõpule jõudma möödunud sajandi kaheksakümnendatel, kui paljuski just ristide lõikamisest põhjustatud mädanikud olid teinud oma töö ning puu kuivas üha enam.

Mändi, mille koorde ja tüvve oli aastakümnete jooksul lõigatud arvatavalt tuhatkond ristimärki, ähvardas varem või hiljem ümberkukkumine ning kaduvikuks saamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles