Raeplatsil sündis puuahv

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidukujur Tanel Pirk vormib puutüvest ahvi.
Puidukujur Tanel Pirk vormib puutüvest ahvi. Foto: Margus Ansu

Puidukujur Tanel Pirk voolis eile Tartu raeplatsil männitüvest ahvikuju. Ahv sümboliseeris langeva kiigemetsa taustal uut algus, sest jõuludeks rajatud kiigemetsast said küttepuud ja esmaspäeval on Hiina kalendri järgi algamas punase ahvi aasta.

Puutüve skulptuuriks saamist võisid möödujad jälgida mitme tunni vältel. Meisterdamine algas kella 12 ajal ja lõppes umbes 15-ks. „Võib-olla oleks isegi varem valmis saanud, aga inimesed ikka käivad mööda ja tahavad küsida saagide või töö enda kohta,“ rääkis Pirk.

Kuigi töö kestab üsna lühikest aega, tõdes puidukujur, et kätele on see küllalt kurnav.

Kuju valmistamisel kasutas Pirk lausa kolme erinevat saagi: võimast suurt saagi, millega tegi ära suurema osa tööst, metsasaagi ja pintselsaagi pisemate detailide tegemiseks. „See on näiteks hea selleks, et karvkatet saaks ilusti viimistleda,“ lisas ta.

Pirk on varem voolinud mitmesuguseid loomakujusid, kuid ahvi polnud seni ette tulnud. Tööks valmistudes vaatas ta eelnevatel päevadel internetist ahvipilte, et oleks korralik visioon silme ees. Täpsemat plaani või joonist tal polnud.

Pirk rääkis, et tavaliselt pannakse pärast kuju valmimist see ka põlema, et üleliigsed „karvakesed“ ära tuleksid, seejärel immutatakse skulptuur, kui vaja, spetsiaalsete vahenditega. Raeplatsil eile siiski ohutuse mõttes põlengut ega immutamist ei tehtud ja pärastlõunal sõitis puuahv Pirgiga tema kodupaika Peipsi äärde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles