Tartu libaülevaatuste afäär sai kohtulahendi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto. Foto: Liis Treimann

Täna kuulutas Tartu maakohus välja otsuse nelja isiku suhtes, kes sattusid uurimise alla seoses tehnoülevaatuste altkäemaksuafääriga. Kokku puudutas kriminaalmenetlus 32 isikut.


Praeguseks on kohus süüdi mõistnud neli endist tehnoülevaatajat selles, et nad tunnistasid 2008. aastal Tartus Aardla tänaval asuvas ASi Autoveod-Tehnika ülevaatuspunktis altkäemaksu eest tehniliselt mittekorras olevaid sõidukeid ülevaatuse läbinuiks, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Tänase otsusega mõistis kohus Rein Nukki (68) süüdi altkäemaksu võtmises ning Valeri Gerassimovi (46) ja Ivar Haljaku (43) altkäemaksu andmises.

Kohus karistas Nukkit kaheaastase tingimisi vangistusega nelja-aastase katseajaga ning Gerassimovi ja Haljakut üheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Konfiskeeritud summadena ja menetluskuludena mõisteti süüdistatavatelt välja üle 30 000 kuni üle 40 000 krooni. Ühe isiku osas lõpetas kohus tänase otsusega prokuröri taotlusel talle esitatud altkäemaksu vahendamise süüdistuses menetluse karistuse ebaotstarbekuse tõttu, kuna sama isik sai juba karistada 19. novembril kokkuleppemenetluses kuulutatud ja praeguseks jõustunud otsusega altkäemaksu ja pistise vahendamise eest.

Nimetatud kokkuleppemenetluse otsusega mõistis kohus lisaks altkäemaksu võtmises süüdi Stanislav Klimuševi (63), Aivar Partsi (50) ja Heino Tappo (62) ning Klimuševi ka pistise võtmises.

Klimuševi karistati kolme aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistusega kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga. Partsile mõisteti kolmeaastane tingimisi vangistus ja Tappole kaheaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga kolmeaastase katseajaga. Eelvangistuses on Klimušev kandnud reaalselt kaks kuud ja 10 päeva, Parts kolm päeva ja Tappo ühe päeva.

Lisaks mõistis kohus sama kokkuleppemenetluse otsusega süüdi veel seitse isikut altkäemaksu vahendamises ja andmises, pistise vahendamises ning altkäemaksu vahendamisele kaasaaitamises. Kõiki neid karistati kuue kuu kuni kahe aasta pikkuse tingimisi vangistusega ühe aasta ja kuue kuu kuni kolme aasta pikkuse katseajaga.

Ühele süüdistatavale mõistetud vangistus asendati üldkasuliku tööga. Samuti on osad süüdistatavad osa vangistusest juba eelvangistuses reaalselt ära kandnud.

Samuti mõisteti kokkuleppemenetluses kokku 10 süüdistatavalt konfiskeeritud summadena ja menetluskuludena välja üle 20 000 kuni üle 40 000 krooni.

19 altkäemaksu andmises ja ühe altkäemaksu vahendamisele kaasaaitamises süüdistatud isiku suhtes lõpetab kohus lähiajal menetluse oportuniteediga ehk vormistatava määrusega prokuröri taotlusel menetluse, kuna puudub avalik menetlushuvi ja isikute süü ei ole suur.

Menetluse lõpetamisega kaasnevad aga kõigile 19 isikule ka mitmed kohustused. Neile määratakse 50–150 tundi üldkasulikku tööd või kohustus tasuda riigituludesse 5000–20 000 krooni. Samuti peavad nad hüvitama vahemikku ligi 200 krooni kuni üle 3000 krooni jäävad menetluskulud ning neile lisanduvad üle 10 000 krooni ulatuvad kaitsjatasud.

Süüdistuse järgi andsid sõidukiomanikud tehniliselt mittekorras olevate sõidukite ülevaatuse vormistamiseks altkäemaksuna 1000–1600 krooni, millest vahendajad said 100–900 krooni.

Kuriteod pandi toime valdavalt 2008. aasta oktoobris-novembris.

Tänase kohtuotsuse vaidlustamise soovist saavad kohtumenetluse pooled teatada seitsme päeva jooksul alates homsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles