Lennuakadeemia ehitus seisab

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees kirjutas lennuakadeemia ehitusest 19. novembril.
Tartu Postimees kirjutas lennuakadeemia ehitusest 19. novembril. Foto: Repro

Lennuakadeemia õppekeskus peaks valmima nelja kuu pärast, aga seal ei tööta praegu ühtegi ehitajat: betoonitöid tegev firma ootab tehtu eest tasu, kuid paraku on maksjafirma teinud likvideerimisotsuse.


«Panime töö seisma 25. novembril, sest lepingupartner ei ole kohustusi täitnud,» ütles lennuakadeemia õppekeskuses betoonitöid tegeva OÜ Save-kate tegevjuht Janek Matin.

Kuigi lennuakadeemia õppekeskuse projekteerimise ja ehitamise peatöövõtjad on Kristiine Ehitus OÜ ja Arco Ehitus OÜ, on firma Savekate lepingupartner seal hoopis Wolmreks Ehitus OÜ.

Nii viimane kui ka Kristiine Ehitus on kurikuulsad, sest need Adu Hakile kuuluvad ettevõtted on riigihangete objektide peatöövõtjatena jätnud kümnetele firmadele maksmata hinnanguliselt 18 miljonit krooni.

Omanik otsustas lõpetada

Nüüd ilmus riigi Ametlikes Teadaannetes veel üks napisõnaline teade: OÜ Wolmreks Ehitus, registrikood 11733125, likvideeritakse vastavalt ainuosaniku 06.12.2010 otsusele.

Oma raha ootab Wolmreks Ehituselt varasemate tööde eest vähemalt kuus Tartu firmat. Savekatel on lennuakadeemia õppekeskuses oktoobris tehtud tööde eest Wolmreks Ehituselt saamata üle miljoni krooni.

Lennuakadeemia õppekeskuse vundamendi teinud AS Kurmik on Wolmreks Ehituselt suure osa rahast kätte saanud. «Meie suhtes on nad seni lubadusi pidanud,» ütles Kurmiki juhataja Andri Needo. «Väike osa rahast on veel saamata. Oleme palju koostööd teinud, nad on alati ära maksnud.»  

Mis nüüd edasi saab? «Kuuldavasti peaks hoone ehitamise üle võtma Arco Ehitus,» vastas Janek Matin. «Aga kas Arco Ehitus võtab üle ka rahalised nõuded, pole teada. Arco Ehitus on selle objekti koos Kristiine Ehitusega endale võtnud ja vastutus on mõlemal firmal.»

«Käivad läbirääkimised, et Kristiine Ehituse asemel hakkab lennuakadeemia õppekeskuse ehituse juhtpartneriks Arco Ehitus, mis võtaks üle ka kõik kohustused,» vahendas ka haridus- ja teadusministeeriumi kõneisik Asso Ladva ministeeriumi seisukohta.

Uus juhtpartner

Teisipäeval tehtud otsuse järgi hakkab lennuakadeemia õppekeskuse ehituse juhtpartneriks Arco Ehitus, ütles Arco Ehitus OÜ juhatuse liige Priit Hainoja eile. «Võtame üle kohustuse tellijale hoone valmis teha,» lisas ta.

Aga mis saab Wolmreks Ehituse kohustustest alltöövõtjate ees? «Kõigi alltöövõtjatega räägitakse lepingutingimused üle,» kinnitas Priit Hainoja ning lisas, et Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse esindajad suhtlevad Arco Ehitusega praegu väga viletsalt.

Savekate juhtkond ootas Arco Ehituse seisukohta edaspidise suhtes eile õhtuks, et siis otsustada, kuidas käituda.  

Sarikapidu tuleb veel oodata, sest hoone viimane korrus ootab lõpetamist. Õppekeskus peaks valmima aprillis. «Kas hoone valmib tähtajaks, sõltub läbirääkimistest tellijaga,» oli Priit Hainoja napisõnaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles