Tartu bussid saavad uue kujunduse (1)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavand 1.
Kavand 1. Foto: Tartu kõrgem kunstikool

Tuleva aasta suvel hakkavad Tartu linnaliinidel sõitma uued bussid ja neil on ka uus kujundus. Žürii on valinud kuus parimat kavandit, nüüd on rahvahääletuse aeg.

Tartu linn valmistab ette riigihanget Tartu bussiliiniveo uue korraldaja leidmiseks aastateks 2017–2027. Tulevad uued bussid ja seetõttu on plaanis ka uuendada busside kujundust. Selleks võeti appi Tartu kõrgema kunstikooli meedia- ja reklaamikunsti osakonna tudengid, kes pakkusid välja hulga kavandeid, millised võiksid näha välja Tartu bussid järgmisel kümnel aastal.

«Praegune kujundus on toona väga hästi tabatud, see pole kulunud tänini,» ütles žürii liige Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus. «Uuendada on aga alati võimalik, nende kuue töö hulgast leiab midagi väga toredat. Ise eelistan julgemat lahendust, et pöörata ühistranspordile veel enam tähelepanu.»

Kavandeid hinnanud žüriisse kuulusid veel Viljandi kunstikooli direktor Kristjan Mändmaa ja EKA graafilise disaini osakonna õppejõud Norman Orro, Tartu kõrgema kunstikooli meedia- ja reklaamikunsti osakonna juhataja Jaanus Eensalu ja linnakunstnik Tiit Kaunissaare ning tehnilise konsultandina osales žürii töös tootespetsialist Urmas Reinsberg firmast 3M Eesti.

Lõpliku otsuse teeb linnavalitsus lähtudes nii žürii kui ka linnakodanike arvamusest. Ootused võivad olla väga erinevad.

«Kas oodata, et nurga tagant ilmub uhke värviline disainitud objekt, mille peale kõik üllatuvad? Kas kajastab see linna identiteeti või on hoopis transpordivahendi element?» küsis Eensalu, kes on olnud ka tööde juhendaja, ja vastas: «Vastus on, et peab kõigile valijaile südamelähedane olema. Eelmine kord tegi ka kõrgema kunstikooli meediaosakond neid busse, mis seni sõidavad. Paljud võibolla ei teagi seda lugu, et spiraal kujutab keskmesse liikumist, ühtlasi Tigutorni.»

«Hääletamisel soovitaksin inimestel mõelda, missuguse kujundusega busse nad sooviksid Tartu linnaliikluses järgmised kümme aastat näha,» ütles Tartu ühistranspordi kvaliteedijuht Veronika Kallaste. «Lauri Säraku kujundatud punased bussid, mis praegu linnapildis liiguvad, on tartlastele armsaks saanud, seepärast olen isiklikult arvamusel, et bussikujundust pole mõtet väga kardinaalselt muuta.» 

Eensalu sõnul oli kõigi tööde lähtekoht suur ja lai maailmavaade, millelt jõuti Tartusse. «Mulle meeldivad need, kus on üldistus, aga ka suunad näitamaks, et see on linnatransport – stiliseeritud tänavad ja majad. Kindlasti on huvitavad ka hästi efektsed tööd, mis näitavad Emajõe või nooruse liikumist,» rääkis ta. «Mul on üks lemmik, aga seda ma veel ei ütle.»

Mõni tudeng jõudis mitu bussikujundust teha, mõne kavandi kallal oli mitu tudengit. Peale Eensalu juhendas tudengeid veel graafik Ardo Sägi.

Bussikavanditega saab tutvuda ja oma lemmiku poolt hääletada 14. veebruarini SIIN. Oma eelistusest võib teada anda ka linnavalitsuse infokeskuse telefonil 736 1101, nimetades lemmikkavandi numbri ja enda kontaktandmed. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles