Varjupaik tegutseb kahes ajutises pelgupaigas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu 2a sotsiaalmaja kahes suures soojas toas elab juba viiendat kuud osa Lubja tänava varjupaiga rahvast. Eile hommikul kella üheksa paiku oli seal külmavarjus kümmekond meest.
Nisu 2a sotsiaalmaja kahes suures soojas toas elab juba viiendat kuud osa Lubja tänava varjupaiga rahvast. Eile hommikul kella üheksa paiku oli seal külmavarjus kümmekond meest. Foto: Margus Ansu

Lihtsalt on nii, et mõned inimesed elavad ka nüüd vana ütluse «kus kott, seal kodu» järgi. Paremal juhul ööbivad nad Tartus varjupaigas, mis suvest saati tegutseb ajutiselt kahes kohas.


Nisu 2a sotsiaalmaja varjupaiga kahes toas ööbis ööl vastu teisipäeva tosin meest. Eile hommikul kella üheksa paiku oli kümmekond neist veel kohal: kes vaatas telerit, kes oli end just lõhnaveega kergelt üle käinud ja linna minemas.

«Siin on parem kui Lubja tänavas,» kinnitas kuuendat aastat Tartu varjupaigas elav noorem mees, kes jättis nime enda teada. «Ei tahagi sinna tagasi minna.»

Poolsada öömajalist

Varjupaiga juhatajat Viktor Karhut see jutt ei üllatanud. «Siin on ju kööginurk, pesemisvõimalus ja narid,» selgitas ta.

Soojemal ajal pakub varjupaik peavarju õhtul kella seitsmest hommikul seitsmeni, kuid neil külmadel päevadel võivad mehed Nisu tänava ruumides olla ka päeval.

Teise ajutise varjupaiga, Staadioni 48 vana psühhiaatriahaigla uksed teeb valvur külmaga lahti õhtul kell viis, lahkuda tuleb sealt hommikul seitsme ajal. Staadioni tänaval ööbijad saavad päeval olla Lubja tänava päevakeskuses.

Ega tahakski Staadioni 48 ligadi-logadi majja kauaks jääda: trepikojas, kust abivajajad lähevad toidupanka oma söögivarusid täiendama, lööb hinge kinni väga vänge hais. Tundub, et solgitoru siin ei leki ega jookse, vaid on plahvatanud.

Staadioni tänava öömajas oli eile oma veerandsada ööbijat. Varjupaiga neli naist jäid Lubja 7 majja, sest nad mahuvad ära ühte tuppa.

Talvel ööbib varjupaigas enamasti poolsada inimest. Läinud talvel väga külmaga oli neid aga pealt seitsmekümne, siis jätkus magajaid ka koridori ja duširuumi.

Uus tähtaeg

Varjupaik oleks pidanud oma ruumid Lubja 7 majas tagasi saama novembri keskel, kuid töö käib seal praegugi. Nüüd on linnavalitsusel hoonet remontivale ASile Koger ja Partnerid määratud uus, hilisem tähtaeg, töö peab tehtud olema 15. detsembriks.

«Alltöövõtjatega on keeruline aeg, kui tahad kokkulepitud hinda hoida,» selgitas firma Koger ja Partnerid projektijuht ning Lubja 7 ehituse objektijuht Märt Mõistus. «Ka korrustevaheline kolimine oli seal keeruline.»

Nüüd on aiaga piiratud hoone teine, kolmas ja neljas korrus valmis, täna peaksid ehitajad lõpetama esimese korruse. Siis jääb teha valvuriruum, üks trepikoda ja välisviimistlus. Üht-teist ootab parandamist ka keldris, muu hulgas tuleb seal lepinguväliselt korda teha solki sisse ajav kanalisatsioon. «Detsembri keskel on kõik valmis,» kinnitas Märt Mõistus. Välja arvatud haljastus, mis tehakse kevadel. 

Öömaja jääb keldrisse

Lubja 7 sotsiaalmaja põhjaliku remondi käigus vahetati välja keskkütte- ja elektrisüsteem, paigaldatakse ventilatsioon ja uued torud ning seatakse üles ka videovalve. Ehitajatel oli ventilatsiooni sisseseadmise pärast asja ka samas hoones tegutsevasse hiljuti remonditud päevakeskusse.

Kolmandale ja neljandale korrusele tuleb 36 sotsiaalkorterit, selgitas Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson. Esimesel ja teisel korrusel on 46 majutuskohta inimestele, kes on end varjupaigas hästi üleval pidanud.

Lisaks tulevad sinna sotsiaaltöötajate ja tugiisikute tööruumid ning nõustamiskabinetid. Esimesele korrusele tehakse ka tööharjutusteenust pakkuv päevakeskus. Enamasti poolesajale, aga kriisiolukorras kuni 70 inimesele mõeldud varjupaiga ruumid olid ja jäävad keldrikorrusele.

Riigihankel parima pakkumise teinud AS Koger ja Partnerid teeb Lubja 7 sotsiaalmajas põhjaliku remondi ligi 9,5 miljoni krooniga. Lisades sellele hoone projekteerimise, sisustamise, sademeveesüsteemiga liitumise ja järelevalve kulud, läheb sotsiaalmaja uuendamiseks 13,1 miljonit krooni.

Lõviosa rahast ehk 11,1 miljonit krooni sai Tartu linnavalitsus euroliidu linnaliste piirkondade arendamise programmist. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles