Lugejakiri: kuidas saarlane Tartus parkimistrahvi sai

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarlane sai Tartus parkimistrahvi. Pilt on illustratiivne.
Saarlane sai Tartus parkimistrahvi. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Olen Tartus päris sage külaline. Käin Saaremaalt Tartus juba palju varasemast ajast, kui sellest sai heade mõtete linn. Põhjust annavad abikaasa Tartus elavate sugulaste pered. Oma mälu järgi ei ole ma seniste aastakümnete jooksul Tartus kehtivaid reegleid rikkunud. Kuid nüüd see juhtus ja minu jaoks väga kurioossel moel.

Otsisin kodus enne Tartusse sõitu internetist hommikusöögi kohta ja leidsin selleks enda arvates hea paiga – Werneri kohviku. 15. jaanuari hommikul sõitsin kohale ja tahtsin autot tunniks parkida. Werneri kohviku lähistel, raekoja taga oli parkla juba päris täis. Parkisin auto enda arvates lubatud kohale ja alustasin mobiiliga kell 9.30 parkimist. Parkimisviidalt nägin, et 15 minutit on parkimiskellaga tasuta.

Werneri kohviku hommikusöök oli väga rikkalik, maitsev ja odav – 6.20 buffet ühele inimesele. Saarlastena oleme «treenitud» praamide puhvetihindadega, mis on kahjuks hinna, interjööri ja kvaliteedi suhtelt palju kõrgemad.

Kohvikust väljudes avastasin auto esiklaasilt teate, et saan trahvi. Helistasin teatel olevale telefoninumbrile ning sain teada, et ma olen parkimismärke valesti lugenud ja parkinud auto bussi parkimiskohale, mida on 15 meetrit autode parkimiskohtade vahel.

Vaatasin märgid üle ja leidsin, et olengi eksinud. Lõpetasin mobiiliga parkimise, viisin abikaasa koolitusele ja sõitsin Tallinna.

Teel Tallinna oli töiste telefonikõnede vahel aega mõtiskleda, mis raske ja trahvi väärt rikkumise ma siis sooritasin. Mida rohkem mõtlesin, seda enam tundsin ennast ära kasutatuna – parkisin auto vabale kohale, kus minu auto taga seisis teine sõiduauto, tasusin parkimise eest Tartu linnale, sõin hommikusöögi Tartu linna kohvikus ja sain veel ka 20 eurot hoiatustrahvi.

Heade mõtete linna Tartu poolt vaadates on tehtud kübaratrikk või triple double, kui tuua võrdluseks hea sooritus jalgpallis või korvpallis. Tartu linna külalisena mina paraku nii ei tunne.

Jõudnud õhtul Saaremaale, ootas mind töölaual juba trahviteade. Ametnike töö oli olnud kiire ja korralik!

Siis tuli mulle hea mõte.

Teen Tartu linnale ettepaneku täiendada parkimiskorra rikkujate hoiatamise süsteemi: kasutades olemasolevat parkimisreeglite rikkujate andmebaasi, lisada rahalisele hoiatusele üks või kaks tasuta hoiatust. Andmebaasis on ju kõik kirjas ja saab järele vaadata, kas auto on varem parkimisreegleid rikkunud või mitte. Oleks umbes nagu jalgpallis – kaks tasuta hoiatust (kollast kaart) ja siis rahaline hoiatus (punane kaart).

Linnakaukasse jääks mõni tuhat eurot aastas laekumata, aga linna külalised tunneksid, et neid soovitakse aidata, mitte ära kasutada.

P. S. Kuressaares katsetati tasulise parkimise lõpetamist mitu aastat tagasi, sest raha see linna eelarvesse ei toonud ja parkimiskohti on alati vähem kui vaja. Nii jäigi, sest tasuta parkimisega ei halvenenud parkimisvõimalused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles