Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Nobedad näpud võtsid mõõtu

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Merlys Püvi vormis juukselakist uduses juuksurite töökojas ahviaasta fantaasiasoengut oma õele Dairis Püvile. | FOTO: Sille Annuk
Ketrin Adamson (vasakul) ja Laura Teearu andsid viimast lihvi võistluskringli kõrvale tehtud väikesele kringlile, mis oli mõeldud žüriile maitsmiseks. | FOTO: Sille Annuk
See küpsetatud porgandist part asus kaunistama lõhetorti, mille meisterdasid tulevased kondiitrid Anni Leiger ja Getter-Amalie Martinson. | FOTO: Sille Annuk

Tartu kutsehariduskeskuse juuksuritöökoja õhk oli eile juukselakist paks. Tosinal juuksuriõpilasel tuli kolmveerand tunni jooksul näidata oma oskusi ahviaasta soenguid modelleerides. Võistlustules olid ka kolmsada õpilast teistelt erialadelt.

Kevadel juuksurikutse saav Merlys Püvi püüdis juuksuritöökojas juba ise oma uhke süsimusta rastasoenguga pilku, mis siis veel rääkida sellest blondist juuksepahmakast, mida ta oma õele Dairis Püvile võistlustööna pähe vormis.

Et kutsevõistlusel võiks modellina kasutada just oma õde, polnud Merlys  Püvile raske küsimus. Lisaks sellele, et need blondid pikad kiharad sobisid hästi etteantud fantaasiasoengu tegemiseks, töötavad õed igapäevaselt koos oma ilustuudios.

Kaal tegi murelikuks

Kutsehariduskeskuse Kopli ja Põllu tänava õppehoones võis eile igal sammul leida närveerivaid õpilasi. Kes alles astus võistlustulle, kes pabistas juba oma valminud tööd silmitsedes kohtunike hinnangu pärast.

Pagarite ja kondiitrite õppeklassi ukse taga istusid lõuna paiku õpilased, kes olid juba oma võistlustööle viimase lihvi andnud. Kes muretses selle pärast, et kringel tuli sada grammi raskem, kes selle pärast, et tort oli pisut alakaaluline.

Pagarite ülesandeks oli küpsetada kolme tunni jooksul täpselt 1,5 kilo kaaluv juubelikringel «Aasta tegija» võistluse kümnenda aastapäeva puhul. Kringli kaalul oli siin kaalu, sest nii üle- kui alakaaluliste tööde eest võttis žürii punkte maha.

Samad nõuded olid võistlusel ka kondiitrite valmistatud tortide kaalule. Nii kringlite kui tortide valmimist jälgis hoolega 12-liikmeline žürii, kuhu kuulusid lisaks kutsekooli õpetajatele veel oma ala tipud kohvikutest ning kondiitritööstustest.

Žüriisse kuulunud Karlovas asuva Anna Edasi kohviku perenaine Birjo Urbas vaatas põnevusega töövõtteid ja materjale, mida tulevased kondiitrid kasutavad, ning õhkas, et praegused võimalused on ikka sootuks teised kui nõukaajal, mil tema sama ametit omandas.

Minitööd maitsmiseks

Lisaks uhketele 1,5-kilostele kringlitele-tortidele, pidid tulevased meistrid tegema oma võistlustööst ka miniversiooni, et žüriiliikmetel oleks peale välimuse ja lõhna võimalik hinnata ka nende kunstiteoste maitset.

Kes on oma eriala parimad, selgub alles kutsekooli tänasel galaüritusel. Iga eriala võitjad pääsevad aga edasi üleriigilistele kutsemeistrivõistlustele, mõnel alal ka rahvusvahelistele võistlustele.

Erandkorras ei peeta käesoleval aastal SA Innove korraldatavat üle-eestilist kutsevõistlust «Noor meister». Innove haridusagentuuri juhi Tanel Oppi sõnul on selle põhjuseks muutused võistluste rahastamises.

Oppi lisas, et noored meistrid saavad uuenenud võistlusel omavahel mõõtu võtta taas 2017. aastal.

Tagasi üles