Gripp on jõudmas Tartumaale

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu ei ole sugugi veel hilja end gripi vastu vaktsineerida.
Tänavu ei ole sugugi veel hilja end gripi vastu vaktsineerida. Foto: Peeter Sirge

Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkusarst Matti Maimets soovitab inimestel end gripi vastu vaktsineerida, kinnitades, et seda teha ei ole sugugi hilja.

Vaktsiini kaitsev toime tekib paari nädala pärast, ning kui meie kliimat arvestada, siis suur osa gripihooajast on veel ees.

Terviseameti Lõuna talituse juhtivspetsialist Meelis Polakese ütles samuti, et mis Tartumaad puudutab, siis gripp alles hakkab meile jõudma ja jaanuarikuu esimese nädalaid üksteisega võrreldes on haigestumised esialgu olnud enam-vähem võrdselt.

Haigestumisi ülemiste hingamisteede viirushaigustesse on Tartumaal aasta esimesel nädalal olnud 540, teisel 598 ja kolmandal 594 juhtu.

Gripilaadseid haigestumisi, see tähendab haigestumisi, mille kohta laboratoorne kinnitus puudub, kuid mille tunnused viitavad gripile, on Tartumaal registreeritud aasta alguse nädalaid silmas pidades 10, 12 ja 13.

«Lisaks neile on laboratoorselt kinnitatud gripijuhte Tartumaal kaks ning need kaks said kinnitust eelmisel nädalal,» ütles ta. «Niisiis gripp alles hakkab meile jõudma.»

A- ja B-gripp

Matti Maimetsa sõnul tsirkuleerivad sel hooajal kaks A- ja üks B-gripi tüvi ning nende hulgas on ka 2009. aastal levinud kurikuulus, pandeemilise A-gripi viirus (H1N1), mis oma kliinilise pildi poolest on nüüd siiski palju pehmem kui seitse aastat tagasi.

Meelis Polakese täpsustas, et kuigi seni on meedias kõlanud info, et Eestis valitsebki A-gripp, siis laboratooriumitulemuste järgi on Tartumaal palju levinum B-gripi tüvi.

Müügil olevad gripivaktsiinid on aga kõik kolmikvaktsiinid, sisaldades kahte A- ja ühte B-tüve.

Kui esimesest gripiga seotud surmajuhtumist rääkida, siis Matti Maimets kinnitas seda ja ütles, et patsient oli eakas, üle 80-aasta vana ning pärit Lõuna-Eestist.

Küsimuse peale, kuidas ikkagi aru saada, et sa oled juba haige, vastas Maimets, et mis grippi puutub, siis selle tunneb iga inimene kohe ära. «See on tavaliselt ootamatu ja äge haigestumine koos kiire palaviku tõusuga, selline, et inimesed mäletavad isegi kellaaega, mil nad haigeks jäid,» rääkis ta. «Nakkusohtlikuks muutub inimene aga juba enne seda, aga seepärast tuleb olla kõikjal ettevaatlik.»

Oluline on kätehügieen

Igal juhul tuleb vältida piiskinfektsiooni ning hoida ka suhtlemisel viisakat distantsi. Aevastamisel ja köhimisel mitte toppida kasutatud salvrätti taskusse tagasi, vaid visata see ära.

Ka kätehügieeniga tuleb olla tunduvalt hoolikam, eriti seepärast, et koos gripiga on liikvel ka noroviirus, mis põhjustab oksendamist ja kõhulahtisust.

Haigena tööle või kooli minna või oma lapsi lasteaeda viia ei tohi, see on väga vastutustundetu.

Maimets kordas, et gripi suhtes kõige ohustatumad riskigrupid on väikelapsed, eakad inimesed ja lapseootel naised.

«Kuna rasedus on kahe inimese koostegevuse tulemus, siis rasedal on organismis päris palju võõraid antigeene ning see tähendab, et raseda immuunsüsteem ei pruugi jõuda kõikide asjadega korraga tegelda,» selgitas ta.

Kas kõhubeebi kardab vaktsiini

Kas vaktsineerimine ei või kõhubeebit siiski kuidagi ohustada ning seda põhjusel, et vaktsineerimise järel inimese enesetunne võib ju ajutiselt halveneda ning kas see siis ei mõjuta last?

Maimets vastas, et gripivaktsiini puhul saab halb enesetunne olla seotud vaid pisut valusa käsivarrega ning kui kuskil räägitakse haiguse kergel kujul läbipõdemisest, siis see kehtib elusviirus-vaktsiinide puhul nagu on näiteks kollapalaviku või tuulerõugete vaktsiin.

«Gripivaktsiini puhul on tegemist puhastatud antigeenidega, seal elusviirust ennast ei ole ning selle vaktsiiniga ei kaasne läbipõdemist isegi mitte kergel kujul,» ütles Maimets.

Vaktsineerima soovitas Maimets minna eelkõige nakkuskabinetti, kus vaktsiinid on käepärast võtta. Ise vaktsiini apteegist ostes võib see sooja tuppa sisenedes käekotti ununeda – vaktsiini tuleb aga kindlasti hoida külmkapis.

Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkuskabinetti saab gripi vastu vaktsineerimiseks aja, helistades etteregistreerimiskeskusesse telefoninumbril 731 9100. Täna oldi seal valmis pakkuma aega 3. veebruariks ja pärast seda.

Kabinet on kolinud senisest L. Puusepa 1a majast L. Puusepa 8 asuvasse uude ossa ning see on lahti tööpäevadel kella 7.30 kuni 18-ni.

Tartu Rae Apteegi juhataja Tiia Kärner ütles, et neil on olnud gripivaktsiin sel hooajal kogu aeg müügil, aga just täna lõppes see otsa.

«Inimesed on kursis Venemaal puhkenud gripilainega, ju siis sellepärast. Seni oli meil kõik veel väga vaikne,» ütles ta. Vaktsiin maksab umbes 6 ja pool eurot.

Haiglas esimene külastuspiirang

Täna teatas Tartu Ülikooli Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael, et kliinikumi hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonnas on alates tänasest ajutine külastuspiirang seoses gripi ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste üha suurema levikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles