IT-keskuse küsimus tõi rektori üle pika aja volikogu ette

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Urmas Klaas ja ülikooli rektor Volli Kalm võisid volikogus rahvaesindajate eilse otsuse üle rõõmustada.
Linnapea Urmas Klaas ja ülikooli rektor Volli Kalm võisid volikogus rahvaesindajate eilse otsuse üle rõõmustada. Foto: Margus Ansu

Tartu volikogu otsustas eile toetada ülikooli IT-keskuse rajamiseks Narva maanteel kahe hinnalise maatüki tasuta võõrandamist. See tõi pärast aastatepikkust vaheaega volikogu kõnetooli ülikooli rektori.

Eelinfo järgi umbes 26 miljonit eurot maksev, aga linna nii investeeringuraha kui ka töökohti tuua tõotav IT-arenduskeskus on linna ja ülikooli suhtluses kõneainet pakkunud aastaid.

Kesklinna planeeringu koostamisel kaaluti seda mitmesse paika. Viimases valikus olid krundid Maarjamõisa ülikoolilinnakus ja Narva maanteel.

Kesklinn kui IT-keskus

Linnavalitsus soovis, et ülikool ehitaks kesklinna, ja selle soodustamiseks oli valmis ka maad kinkima, ametlikumas keeles tasuta võõrandama.

Linnavalitsuse tellimusel on võõrandada plaanitavaid maatükke hinnanud kinnisvarabüroo 1Partner ja jõudnud järeldusele, et nende koguväärtus võib olla umbes 600 000 eurot.

Ülikooli ja linna koostöö ning IT-maja küsimuses oli volikogu ette tulnud ka rektor Volli Kalm. Rektori tulek volikokku pole just igapäevane. Viimati oli ülikooli rektor, toona Alar Karis, volikogu ees 2007. aastal.

«Sellise otsusega teeksime jõulise ja kiiduväärt panuse, et mitte öelda kaasinvesteeringu, ülikooli IT-keskuse rajamiseks just nimelt kesklinna,» ütles linnapea Urmas Klaas volikogus. «Kesklinnast on kujunenud IT-keskus. Koostöö ülikooli IT-keskuse ja IT-ettevõtete vahel oleks tihedam, kui need saavad lähestikku toimetada.»

Rektor Volli Kalm palus vabandust, et peab jõudma Brüsseli lennukile, mille väljumiseni Tallinnast oli volikogu istungi algusest jäänud pisut üle kolme tunni. Sestap ei jäänud ka võimalust küsimusteks ning aruteluks.

Kalm rääkis, et ülikooli lähiaastate prioriteet on IT-arenduskeskuse rajamine. Ta rõhutas, et sellega pole seotud ainult IT-valdkond, vaid ka teiste erialade areng ülikoolis ja ettevõtlus linnas laiemalt.

Volinikel oli küsimusi

Volikogu toetas maa tasuta võõrandamist. Siiski oli küsimusi. Näiteks IRLi esindaja Jüri Kõre päris, miks ei tule see keskus veel rohkem linna keskmesse, näiteks Magistri tänavale. Abilinnapea Jarno Laur vastas, et ei mahu.

Üle kahe kümnendi volikogusse kuulunud keskerakondlane Olev Raju ütles, et selle aja jooksul on linn ülikoolile andnud õige mitu krunti. Ta soovis teada, mitu neist on kasutusel. Vastust Raju sellele ei saanud.

Ülikooli kantsleril Andres Liinatil tuli ka kommenteerida Tõnis Lukase (Isamaaline Tartu Kodanik) küsimust selle kohta, et ülikool ei suuda oma suure hulga kinnisvaraga toime tulla. Liinat lükkas selle ümber ja nimetas muu hulgas, et müüdud on Tähe 4 maja ja asemele saadud tänapäevane füüsikahoone.

Ülikooli IT-arenduskeskuse arhitektuuriline ideekonkurss on kavas välja kuulutada juba uuel nädalal. Tööde esitamise tähtaeg on märtsi lõpus ning võitja kuulutatakse välja aprilli esimeses pooles.

Ehitus võiks alata 2017. aasta suvel ning kui kõik hästi sujub, siis võiks keskuses õppe- ja teadustöö alata 2019. aasta sügissemestril.

Andres Liinat lubas, et kui IT-keskuse rajamine mingil põhjusel peaks takerduma, tagastab linn maad linnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles