Maarja küla kogus inglitega kasvuhoone ehitamiseks toetust

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja küla elanik uuris Juhani puukooli tootmisjuhi Tea Juhani  üleantavat rahasummat, mis läheb kasvuhoone ehituse toetuseks.
Rahasumma kogu
Maarja küla elanik uuris Juhani puukooli tootmisjuhi Tea Juhani üleantavat rahasummat, mis läheb kasvuhoone ehituse toetuseks. Rahasumma kogu Foto: Margus Ansu

Põlvamaal Maarja külas elavad ja tegutsevad erivajadustega noored kostitasid täna hommikul suure rõõmu ja tänuga Juhani puukooli töötajaid, kes andsid neile üle 1597-eurose tšeki.

Rahasumma kogunes inimeste abiga, kes ostsid mõnest Juhani puukooli istikuärist detsembri jooksul kuuse või nulu, mille hinnast läks üks euro Maarja külale. Iga ostja sai jõulupuuga kaasa oksa külge riputatud inglikujulise jõuluehte, mis oli Maarja küla elanike poolt käsitsi valmistatud tänumärk.

Mitmefunktsiooniline kasvumaja

Maarja küla plaanib saadud summa eest rahastada kasvuhoone ehitust, mille jaoks kogusid nad raha ka eelmise aasta novembrikuu alguses Tartus ja Tallinnas heategevuskontserdiga «Kuula, palun!».

Maarja küla juhataja Ly Mikheim ütles, et nad kavandavad hinnakalkulatsioonidest sõltuvalt ehitada kas ühe 200-ruutmeetrise või kaks 100 ruutmeetri suurust kasvuhoonet. «Soovime kasvuhoonet, kus Maarja küla elanikud saavad teha jõukohast tööd ning kus kõik taimed üheskoos hästi kasvaksid,» ütles ta.

Lisaks sellele, et kasvuhoonest jõuaks Maarja küla elanike söögilauale omakasvatatud mahe ja värske toit, leiavad rakendust ka erivajadustega noorte Räpina aianduskoolis omandatud teadmised ja oskused. Räpina aianduskool nõustab Maarja küla kasvuhoone rajamisel ning taimestiku planeerimisel ning nad proovivad leida üheskoos võimalusi, et kasvatussaadusi ka müüa.

Rõõm tööelust

Juhani puukool kogus jõulupuude müümisega Maarja külale toetust juba neljandat aastat järjest. Kahte asutust seob tihe koostöö aga juba üle kuue aasta. Nimelt käivad igal kevadel ja sügisel Maarja küla elanikud juhendajaga Tartu lähistel Lohkva külas Juhani puukooli istikuäris paariks kuuks praktikal.

Juhani puukooli tootmisjuhi Tea Juhani sõnul toovad Maarja küla elanikud alati endaga kaasa palju päikselisust, positiivsust ja hoolivust. «Nad on hästi tähelepanelikud teiste töötajate vastu, kiidavad, kui kellelgi on kindad käes või kummikud jalas ning teevad kaastöötajate päevad palju naerusemaks ja rõõmsamaks,“ rääkis ta.

Ly Mikheim rõhutas, et Maarja küla noortele on tööl käimine väga suur au. «See paneb neid tundma end kõikide teistega samaväärse ning väga olulisena,» ütles ta.

Maarja külas elab ja töötab aasta ringi 38 intellektipuudega inimest. Paarkümmend erivajadusega noort õpivad Räpina aianduskooli õpperühmas Maarja külas abiaednikuks ning väljastpoolt käib iga päev töötubades kümmekond puudega inimest.

Maarja küla töökojas pakuvad erialase haridusega juhendajad puudega noortele võimalust end rakendada käsitöötoas, savitoas või puidutöötoas. Elanike valmistatud toodangut müüakse Maarja küla poodides, mis asuvad Tartu Lõunakeskuses ning Põlvas. Lisaks osaleb Maarja küla oma toodanguga laatadel ja näitustel ning võimaluse korral teevad elanikud ka tellimustöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles