Infopäev julgustab ettevõtteid ülikoolidega koostööd tegema

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasemahlast siirupit valmistav ettevõte on teinud teadlastega tõhusat koostööd. Pilt on illustratiivne.
Kasemahlast siirupit valmistav ettevõte on teinud teadlastega tõhusat koostööd. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Linna, ülikoolide ja Tartu ärinõuandla koostöös leiab homme aset Tartumaa metalli-, puidu- ja toiduvaldkonna ettevõtete infopäev, kus tutvustatakse ülikoolide võimalusi ning julgustatakse ettevõtteid senisest enam teadusasutustega koostööd tegema.

Tartu ärinõuandla ettevõtluskonsultant Elo Mets tunnistas, et praegu on ettevõtete ja teadlaste koostöö suhteliselt tagasihoidlik.

Selle põhjusena tõi ta ühelt poolt välja, et väiksed ettevõtted näevad ülikooli väga suure, isegi hoomamatu organisatsioonina. Teisalt tahaksid ettevõtted saada vastuseid oma küsimustele võimalikult ruttu, samal ajal kui teadlased uurivad probleeme süvitsi ega soovi kiirustada.

«Nüüd soovimegi neid ootusi ja tegutsemisviise kuidagi ühildada, et teadlased ja ettevõtted saaksid üksteisest paremini aru ja saaks nii üksteisele kasulikumad olla,» selgitas Elo Mets infopäeva üht eesmärki.

Tutvus laboritega

Kuna ettevõtted ilmselgelt alakasutavad ülikoolide moodsaid laboreid, siis on infopäeva praktilise osana ette nähtud ka väljasõidud Tartu ülikooli ja maaülikooli laboritesse. Tartu ülikooli ettevõtlussuhete koordinaator Sven Lilla rääkis, et näiteks metalliettevõtetele võiks kindlasti huvi pakkuda tutvumine kiletehnoloogialaboriga ja selle aparaatidega, näiteks on seal skaneerivad elektronmikroskoobid, mis võimaldavad kuvada detailseid pilte metallide pinnast.

Lisaks kõnelevad infopäeval oma kogemustest ülikoolidega koostöö tegemisel kolme ettevõtte esindajad. Üks esinejaid on Piret Peiker ettevõttest Kasekunst, mis on aasta tootnud naturaalset kasesiirupit. Peikeri sõnul said nad oma tegevust alustades suurt abi Eesti maaülikooli teadlastelt. Praktilise poole pealt nõustasid teadlased neid masinate kasutamise teemadel, aga samuti viidi ellu ühine projekt, mille eesmärk oli välja selgitada, mida saab teha ühes tootmisetapis siirupist üle jääva veega.

Tuleb küsida

Teisipäevaks oli infopäevale registreerunud üle 60 osaleja.

Sven Lilla sõnul on üritusel selge sõnum: kui ettevõtetel tekib küsimus, siis tuleb alati julgelt küsida; kui küsimus jääb õhku rippuma, siis ei tule ka lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles