Tänavakunstifilm räägib salajastest seinale joonistajatest

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk filmist.
Hetk filmist. Foto: Erakogu

Tartu on linn, mille majaseinad, elektrikapid ja sillaalused on kaetud erksavärviliste joonistuste ja sõnumitega. Siin korraldatakse tänavakunstiretki ja Eesti ainukest tänavakunstifestivali. Ent kes on need salapärased öö varjus pihusepurkidega liikuvad kunstnikud ja miks nad seda teevad?

Tartu loomemajanduskeskuses tegutseva Taiga Filmi režissöör Aleksandr Heifets esitleb teisipäeval, 19. jaanuaril kell 18 Elektriteatris oma äsjavalminud dokumentaalfilmi „Lõuendilinn“, mis on pilguheit Tartu tänavakunstile kahe tänavakunstniku MinaJaLydia ja Edward von Lõnguse kaudu.

Mõni aasta tagasi Tartusse kolinud Heifetsi paelus linna omapärasus. „Selgus, et Tartu on Eesti kontekstis eriline linn, kus tänavakunstnikud võivad pea pühas rahus tegutseda ning end linnaseintel väljendada,“ selgitas ta.

Sellest tuligi idee teha film, milles kohalikud tänavakunstilegendid MinaJaLydia ja Edward von Lõngus viivad huvilisi retkele vaatama Tartu tänavakunsti.

Filmis uuritakse, kuidas on kunstnikud leidnud tasakaalu loomingulise eneseväljenduse ning argielu vahel, kui palju mõjutab nende igapäevaelu pidev identiteedi varjamine ning kas ja kui kaua suudab kunstnik ärateenitud tunnustusest eemale hoida või sellest üldse loobuda.

Ja kas tänavakunstnikud on siis ikkagi poeetilised vandaalid ja heatahtlikud huligaanid või kõigest ajaga kaasas käivad visuaalkunstnikud?

Kolmas peategelane on režissööri sõnul Tartu linn, kuna tänavakunstist on saanud üks Tartu visiitkaarte.

28 minuti pikkune film on eesti keeles, ingliskeelsete subtiitritega. Filmile järgneb vestlus: külas on režissöör Aleksandr Heifets, montaažirežissöör Helis Hirve ja produtsent Helen Vinogradov.

Filmi helirežissöör on Sven Sosnitski. Pildi järeltöötluse tegi Tallinn Post Works ja heli järeltöötluse Quartal Studio. Filmi tootjad on Taiga Film ja Vincent Films ning see valmis saatesarjas “Eesti lood” koostöös rahvusringhäälingu, Eesti filmiinstituudi ja Eesti kultuurkapitaliga.

Filmi näidatakse Elektriteatris 19. jaanuaril kell 18, see on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles