Jää on paks, aga jääteed Piirissaarele veel pole

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seoses jääolude halvenemisega Lämmijärvel piiratakse tänasest väljumist Pihuste ja Meeksi ojade vahelisele alale maastikusõidukitega. Foto on illustreeriv.
Seoses jääolude halvenemisega Lämmijärvel piiratakse tänasest väljumist Pihuste ja Meeksi ojade vahelisele alale maastikusõidukitega. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk

Kuigi külma on olnud kõvasti, pole maanteeamet avanud riiklikku taliteed Laaksaare ja Piirissaare vahel. Miks nii, küsivad saareelanikud pahaselt.

Tartu maavanem Reno Laidre teatas juba mullu augustis, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium arvas  Piirissaare ja Laaksaare vahelise ligi 8-kilomeetrise jäätee pärast aastaid kestnud arutelusid lõpuks riiklike taliteede nimekirja.

Jäätee rajamisega seotud kulusid ei tule enam kanda Piirissaare vallal, talitee rajamise ja hoolduse korraldab nüüd maanteeameti Lõuna regioon.

„Mis riigis me elame – ühel hommikul oli külma 28 kraadi, üle mere on jääteed juba avatud, aga Piirissaare ja Laaksaare vahel mitte,” kurjustas Piirissaare elanik Leevi Sakk.

Tartu maavanem Reno Laidre ütles, et läinud nädala esimese pooles polnud jää Laaksaare ja Piirissaare vahelise talitee rajamiseks veel piisavalt paks.

Sama kinnitas reede hommikul maanteeameti Lõuna regiooni hooldevaldkonna juht Tiit Valt. „Jäätee avamiseks peab jää olema igal pool vähemalt 25 sentimeetrit, aga seni see kahjuks nii polnud,” selgitas ta. „Kui jääl on paks lumi peal, siis on külmumine aeglasem.”

Tiit Valt lisas, et maanteeameti partner AS Eesti Teed rajab Piirissaare–Laaksaare jäätee suure tõenäosusega uuel nädalal.

„Jäätee rajamine on päeva töö,” märkis ta. „Trassilt on tarvis lumi ära lükata ja tähistused üles seada.”

Eesti Teed hakkab pärast jäätee rajamist seal pidevalt mõõtma jää paksust, samuti hooldab ettevõte taliteed.

Mustvee kordoni piirivalvurid mõõtsid reedel Laaksaare ja Piirissaare vahel jää paksust ning esimese hooga oli Piirissaare vallavanem Liina Miks väga rõõmus, sest jää oli talitee avamiseks piisavalt paks.

Kümmekond minutit hiljem teatas ta aga, et autosid jääle lubada siiski veel ei tohi. „Meie hõljukijuht sõitis seal ning avastas jääs prao, autodega Laakssaare ja Piirissaare vahel veel sõita ei või,” lisas vallavanem.

Politsei- ja piirivalveameti teatel võib Peipsi ning Lämmi- ja Pihkva järve jääl Eesti poolel liikuda jalgsi ning mootorkelkude ja ATV-dega Jõgeva-, Tartu ja Põlva maakonna piires kuni piirirežiimi alani.

Jääle minek on keelatud mistahes sõiduauto või traktoriga.

Peipsi jääl on keelatud minna ojade ja jõgede suudmetele lähemale kui 300 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles