Matkahuvilised sõidavad tõukekelkudega üle Lämmijärve Piirissaarele

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkajuht Siim Ausmees näitab, milliste kelkudega sõidetakse üle järve.
Matkajuht Siim Ausmees näitab, milliste kelkudega sõidetakse üle järve. Foto: Erakogu

Pühapäeva hommikul kohtuvad talvenautijad Laaksaare sadamas, kust alustatakse tõukekelkudega matka üle Lämmijärve Piirisaarele. Matka pikkus on edasi-tagasi sõiduga 16–18 kilomeetrit ja kestab koos saare ringivaatamisega viis tundi.

Mõõduka tempoga matk kulgeb mööda Lämmijärve jääd, mis on suuremalt jaolt kaetud lumega. Lämmijärve jääkaardi järgi on sellel alal jää paksus 20 sentimeetrit.

Ühe matkajuhi Siim Ausmehe sõnul on saare ja maismaa vaheline jäätee näiteks ATVdega sõiduks juba avatud, seega on rada varem sisse sõidetud. «See teeb matkaliste tee lihtsamaks,» arvas ta.

Matka korraldab firma Meie Liigume Matkad. Kelgumatka üle järve teevad nad sel aastal esimest korda. Varasematel talvedel on üle järve sõidetud suuskadega, tänavu otsustati vahelduse mõttes proovida tõukekelke. «Kui lund ja jääd jätkub, ei jää pühapäevane matk meie viimaseks,» lubas Ausmees.

Piirissaarel peetakse matkapikniku ja uuritakse saart. Osalejatel peaks seljas olema mitmekihiline tuulekindel riietus, kuna lagedal alal võib olla üsna tuuline, ja peaks olema ka võimalus riidekihte lisada või ära võtta. Mõnus matk sõltub tuule suunast, õhutemperatuurist, sademetest ja pilvisusest, ehk kõigeks tuleb valmis olla.

Kuna tegu on avaliku üritusega, on osalema oodatud kõik inimesed. Tõukekelgumatk on jõukohane igaühele ning ei nõua osalejalt füüsilist ettevalmistust ega varasemat kogemust. Matkast osavõtjaid õpetatakse tõukekelku tõukama, juhtima ja pidurdama.

Eilseks oli registreerunud 30 matkajat. Hind ühele inimesele on 24 eurot, see sisaldab varustust, matkajuhte, piknikutoitu ja sooja jooki. Vajaduse korral aidatakse transpordiga Tartust Laaksaarde ja tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles