Tapmises süüdistatav: tunnistan kõik üles, on kergem elada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapmises süüdistatav Jüri Vaiksaar kohtupingis.
Tapmises süüdistatav Jüri Vaiksaar kohtupingis. Foto: Risto Mets

Täna astus Tartu maakohtu ette Jüri Vaiksaar (s 1957), keda prokuratuur süüdistab mullu suvel Annelinnas joomakaaslase tapmises. Lisaks sellele tabati ta kuu aega varem joobnuna autoroolist.

Enne kohtuistungit kaitsja Aivar Kelloga aru pidanud Vaiksaar leidis, et edasi elada oleks lihtsam, kui kõik üles tunnistada ja karistus vastu võtta. Sama seisukohta väljendas ta ka kohtukolleegiumi ees.

Mullu ööl vastu 4. juulit kutsuti politsei Tartus Kalda tee 12 ühte korterisse, kus lamas mehe torkehaavadega surnukeha. Politsei pidas kuriteos kahtlustatavatena kinni samas korteris viibinud 39-aastase naise ja 57-aastase mehe, kes olid alkoholijoobes.

Uurimisandmetel leidis tapmine aset  4. juulil pärast südaööd. Kuriteos kahtlustatavad end esialgu süüdi ei tunnistanud. Politsei leidis sündmuskohalt ka võimaliku tapariista ja võttis selle kaasa.

Pärast ülekuulamisi otsustas prokuratuur taotleda just Vaiksaare vahistamist, kohus andis selleks 5. juulil loa. Kahtlustuse järgi oli just tema see, kes lõi kannatanut noaga.

Süüdistuskokkuvõtte kohtusaalis ette lugenud Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva märkis, et korteris tarvitati koos alkoholi kuni tekkis tüli. Süüdistatav lõi Andrese-nimelist meest kolmel korral rindkeresse ja ühe korra selga. Andres suri saadud vigastustesse kohapeal.

Lisaks tapmissüüdistusele peab kohus otsustama, milline karistus määrata Vaiksaarele liikluskuriteo eest. Nimelt pidas politsei mehe mullu 12. juunil kell 19.17 Anne 57 asuva kaupluse juures kinni ja tuvastas tal alkoholijoobe 2,92 milligrammi ühes grammis veres. Kriminaalasja joobes juhtimise eest alustab politsei, kui vastav näitaja on 1,5.

Jüri Vaiksaar kinnitas, et süüdistus on talle arusaadav ja ta tunnistab end süüdi. Kohtuistung on planeeritud ka homsele päevale, seejärel võtab kohus mõtlemisaega, et teha otsus. Karistusseadustik näeb tapmise eest kohtus süüdimõistmise korral ette kuue- kuni 15-aastase vangistuse.

Kriminaalasja menetles kohtueelselt Tartu politsei ning juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles