Lasteaias võib käia tasuta või maksta iga kuu hiigelsummasid

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Elmo Riig / Sakala

«Tooge kõik oma lapsed Orissaare kenasse lasteaeda,» esitas Orissaare vallavanem Vello Runthal ajakirjanikule rõõmsa kutse küsimuse peale, kui suur on nende vallas lasteaiatasu. Kümme eurot ühe lapse pealt tundub kui unelm Tartu lapsevanematele, kes maksavad iga kuu üle 64 euro lasteaia kohatasu.

Järjekordse alampalga tõusuga selle aasta alguses ei jäänud tartlastel muud üle kui õlgu kehitada ja leppida sellega, et taas tuleb lapse lasteaias käimise eest rohkem maksta. Võttis ju Tartu linnavolikogu vahetult peale 2014. aasta jaanipäeva vastu määruse, mille järgi on siinne lasteaia kohatasu 15 protsenti alampalgast, nii et iga kord, kui alampalk tõuseb, kerkib ka lasteaiatasu.

Ent kuidas ikkagi saab lasteaedasid majandada niivõrd erinevalt, et ühes omavalitsuses võib vanemal kuluda lasteaiale ühe lapse kohta sada või enamgi eurot kuus, teises aga on vanemalt võetav tasu sümboolne või on vald võtnud lausa seisukoha, et maksab kõik lasteaiaga seotud kulutused ise kinni?

Tartu Postimees kogus kokku andmed kõigi Eesti omavalitsuste kohta, et näha, kui suur on lasteaiatasu riigi eri paigus. Olgu selle nimetus siis kohatasu, õppemaks, õppevahendite tasu või midagi muud – see on summa, mis tuleb lapsevanemal maksta lisaks toidurahale.

Kuivade numbrite taga on alati selgitused, nii ei saa ka kõrvalolevat kaarti vaadata mustvalgena.

Soodustustega meelitamine

Isegi kui esmapilgul võib mõnes omavalitsuses näida, et lapsevanemalt nülitakse kõrge lasteaiatasuga neli nahka, siis arvude taha vaadates selgub, et paljudel juhtudel on peredel võimalik saada soodustusi.

Olgu selleks siis tingimus, et mõlemad lapsevanemad peavad olema omavalitsusse sisse kirjutatud või antakse soodustust siis, kui ühest perest käib lasteaias kaks või enam last.

Tartu lapsevanemate postkasti potsatab lasteaiaarve ka kuumadel suvekuudel, kui kogu lasteaiapere puhkab.

Väikesed omavalitsused võitlevad aga selle nimel, et neil oleks ikka noori peresid, kelle jaoks lasteaedasid üldse alles hoida.

Viljandimaa 1308 elanikuga Kolga-Jaani vald otsustas 2007. aastal, et noorte perede valda jäämiseks ja sinna juurde tulemiseks ei võeta lapsevanemalt lapse lasteaias käimise eest sentigi ja ka söök on valla poolt tasuta.

Valla finantsnõunik Urve Siilaberg rääkis, et see otsus tasus end ära, laste arv järjest suureneb ja noori peresid on valda juurdegi tulnud. Kes lõpetab lasteaia, läheb edasi kohalikku kooli. Kui mullu käis Kolga-Jaani koolis 64 last, siis tänavu on neid 73.

Valla kahes lasteaias käib kokku 53 last. Lasteaiahooneid on järjest remonditud, vahetatud torustikke ja küttesüsteeme, nii et Urve Siilaberg usub, et õpetajatel ja lastel on neis hea olla. Üks hoone on 30 aastat tagasi spetsiaalselt lasteaiaks ehitatud, selle ühes tiivas on praegu hooldekodu. Teine lasteaed asub koolimajas.

Kõrgharidusega lasteaiaõpetaja saab Kolga-Jaani vallas brutopalka 690 eurot, kuid tahaks muidugi rohkem. Lapsed ei jää ilma ka logopeedi teenusest.

Kalleimatel hinnaalandus

Kõrvalolevalt kaardilt leiab ka tulipunaseid laike, kus lasteaiatasu on Tartu linna omastki kõrgem. Näiteks Harjumaal Kiili ja Saue vallas ning Saue linnas on lasteaia kohamaks suurim, mis seadusega lubatud – 20 protsenti alampalgast ehk sel aastal 86 eurot.

Kuid siin ongi omavalitsused mõelnud, kuidas säästa peresid, kust käib lasteaias mitu last. Aga ka sellele, kuidas oma maksumaksjaid hoida.

Näiteks Saue vallas saavad kohatasust 50 protsenti soodustust pered, kus mõlemad vanemad on valla elanikud. Kui ühest perest käib lasteaias rohkem lapsi, on alates teisest lapsest kohatasu soodustus 75 protsenti.

Enamiku omavalitsuste kohatasu juurde võiks lisada tärniga kõikvõimalikke erisusi. Tartu linnas saavad kohatasuvabastust pered, kus lasteaias käib korraga kolm või enam last ning vanemad ja lapsed on linna elanikud. Siis tuleb maksta kohatasu kahe esimese lapse eest. Toimetulekuraskustes pered võivad linnalt lasteaiatasu maksmisel abi küsida.

Suvel ei maksa

Ülikoolilinn teeb oma lasteaiatasu suurusega silmad ette isegi pealinlastele. Ent ehkki Tallinnas maksab lasteaiakoht 52 eurot ja 46 senti, võtab linn lapsevanemale esitatavalt arvelt maha päevaraha, kui lasteaed on üle kolme päeva ajutiselt suletud, näiteks suvise kollektiivpuhkuse ajal. Tartu lapsevanemate postkasti potsatab arve ka kuumadel suvekuudel, kui kogu lasteaiapere puhkab.

Haanja vallas pole aga selle pealegi tuldud, et kehtestada lasteaia kuumaks. Seal käibki arvestus päeva kaupa vastavalt sellele, kui palju laps lasteaias viibib. Üks päev maksab 38 senti, nii et täispika kuu puhul tuleb vanemal maksta 22 päeva eest kaheksa eurot ja 36 senti. «Kas mujal ei tehtagi nii?» küsis ajakirjaniku kõnele vastanud vallaametnik imestunult.

Ent see ei tähenda tingimata, et omavalitsustes, kus lasteaia kohatasu on pea olematu, oleks lastel  kehvemad tingimused.

Ka Tartu on asunud mõtlema, kuidas toetada peresid, kust käib lasteaias üle ühe lapse.

Ühe väikevalla ametnik rääkis ajalehele, paludes oma vallale mitte viidata, kuidas nende lasteaiaõpetaja läks pealinna lasteaeda tööle ja pidi seal šoki saama – sealsed ruumid olid nagu öö ja päev võrreldes tema koduvalla hästi hoitud lasteaiaga, rääkimata suurematest rühmadest.

Tartus hakkab jää liikuma

Ent kui enamik omavalitsusi mõtleb soodustuste rakendamisel kas oma maksumaksjate arvu suurendamisele või lapsevanema rahakoti säästmisele, siis näiteks Sillamäel ja Jõgevamaal Saare vallas pingutatakse ka selle nimel, et muidu kodused lapsed tuleks vähemalt viimaseks koolieelseks aastaks lasteaeda. Nii saavad kõik Sillamäe ja Saare valla koolieelikud käia lasteaias poole soodsamalt. Sillamäe aselinnapea Eevi Paasmäe sõnas, et neile on oluline, et laps saaks enne kooli lasteaiast vajaliku ettevalmistuse.

«Kui lapsevanemal on võimalus oma last kodus hoida, on see tema valik, meie ootame aga lapsi ettevalmistusrühmadesse ja loome selleks ka soodsamad tingimused,» lisas ta.

Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave tõdes läinud reedel, et ka Tartu linn on lõpuks asunud mõtlema, kuidas toetada peresid, kust käib lasteaias üle ühe lapse. Mõte on küll alles väga toores, ent ilmselt pannakse samuti nagu paljudes teistes omavalitsustes lauale võimalus pakkuda pere teisele lapsele lasteaiakohta poole soodsamalt.

Raave lisas, et just peredel, kust käib lasteaias kaks last, on kohamaksu tasumisega kõige suuremad probleemid. Sel aastal peavad sellised pered maksma laste lasteaias käimise eest iga kuu 129 eurot, koos toidurahaga võivad nende lasteaiaarved ulatuda kahesaja euroni.

------------------------

Väljavõtteid soodustustest, mida omavalitsused lasteaiaealiste lastega peredele pakuvad

• Ida-Virumaal Lüganuse vallas maksab vanem esimese lapse lasteaias käimise eest 17,20 eurot. Kui perest käib lasteaias kaks last, on teise lapse tasu 12,90 eurot. Kõik nende perede lapsed, kus on kolm või enam lasteaias või koolis (sh gümnaasiumis või kutsekoolis) käivat last, saavad lasteaias käia tasuta.

• Saaremaal Leisi vallas ja Valgamaal Tõlliste vallas tuleb vanemal maksta lasteaia eest üheksa kuud aastas ja siiski vaid seitse eurot.

• Harjumaal Kernu vallas on lasteaiatasu küll 43 eurot, ent alates teisest lapsest on kohatasu soodustus 50 protsenti.

• Sillamäe linna ja Saare valla kooli-

eelikud käivad viimasel lasteaia-aastal lasteaias poole soodsama tasu eest.

• Võrumaal Haanja vallas maksab lapsevanem ainult nende päevade eest, mil laps lasteaias kohal käib. Ühe päeva tasu on 38 senti.

• Tallinnas, Sillamäel, Pärnus ja Raplas on ujulaga lasteaedades tasu tavalisest kõrgem.

• Lääne-Virumaal Laekvere Vallas on lasteaiatasu arvestus lihtne – ühe lapse tasu 30, kahel 40 ja kolmel kokku 50 eurot. Ei mingeid soodustuste protsente.

• Harjumaal Rae vallas tuleb ühe lapse lasteaias käimise eest maksta 58 eurot, alates teisest lapsest 41 eurot. Nelja- ja enamalapselised pered saavad selles omavalitsuses kogu lasteaiatasult 75 protsenti soodustust.

Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles