Hundid murdsid koduõuel koera

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt.
Hunt. Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaalmeedias kutsutakse Tartumaa koeraomanikke valvsusele, sest sel nädalal tuli ette juhtum, kus hundid läksid otse inimeste koduõuele ning murdsid väljas olnud saksa lambakoera.

Huntide tapatöö leidis aset 5. jaanuaril Konguta vallas Karijärve külas. Samal kuupäeval nähti hunte läbi Haaslava jahimaa liikumas Vastse-Kuuste poole, samuti lubavad jäljed arvata, et reede öösel käis hunt Sangla jahipiirkonda jääva Jõesuu küla hoovides.

Konguta jahiseltsi juhatuse liige Indrek Sütt rääkis, et oli koer ketis, kui teda ründasid kaks hunti. Jälgede põhjal võib öelda, et üks hunt oli suurem, teine aga väiksem. Koer pureti surnuks, kuid ära teda ei söödud.

«Eks nüüd seoses katkust tuleneva metssigade nappusega on huntide toidulaud kasinaks jäänud ja kui kitse ka raskem kätte saada, siis võivadki nad hakata koeri heaks võtma,» märkis Sütt. Ta lisas, et Konguta piirkonnas pole viimastel aastatel koerte murdmist esinenud, küll aga on võsavillemid rappinud Puhja kandi penisid.

Keskkonnateabe keskuse eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Peep Männil, kes on keskendunud suurulukite ning just huntide uurimisele, toonitas murdmisjuhtumit kommenteerides, et kindlasti ei maksaks selle põhjal teha järeldust, nagu oleks huntide arvukus piirkonnas liiga suureks läinud. Viimati toimus suurem koeramurdmine 11 aastat tagasi Laekvere kandis ning toona oli hundi arvukus hoopis keskmisest madalam.

«Mõned hundid võivad nii käituma hakata ja spetsialiseeruvad koerte murdimisele, üldiselt on need umbes pooleteise aasta vanused noored loomad,» selgitas Männil. Ta lisas, et see on pigem juhuslikku laadi ning viimastel aastatel pole meil massilist koerte murdmist ette tulnud. Küll on see suureks probleemiks Soomes ja Rootsis.

Tartumaal on teadaolevalt ringi liikumas kaks hundikarja, üks Alam-Pedja ja teine Peipsi järve piirkonnas, lisaks satub siia teinekord hallivatimehi Valgamaa ja Põlvamaa karjadest.

Tartumaal on tänavusel jahihooajal lubatud küttida neli hunti, neist üks on ka tabatud, kui 6. jaanuaril lasti Elva jahipiirkonnas maha emane kärntõves kutsikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles