Õpilased hakkavad robotitega «prügi» sortima

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legodest roboti ehitavad ja programmeerivad õpilased võistluseks ise.
Legodest roboti ehitavad ja programmeerivad õpilased võistluseks ise. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval koguneb Ahhaa teaduskeskusesse 31 kooliõpilaste meeskonda, kel tuleb muu hulgas legodest ehitatud robotiga kahe ja poole minuti jooksul lahendada prügiga seotud ülesandeid. Tugev tuleb olla ka tiimina.

Noorte robootikavõistluse First Lego League selle aasta ülesanded said noored kätte mullu oktoobri alguses. Sellest ajast on nad võistluseks valmistunud: ehitanud ja programmeerinud robotit, koostanud projekti ja teinud uurimistööd. Juhendajad on küll toetanud noori, kuid õpilased on kogu töö ise teinud.

Sorditakse prügi

Käesoleva hooaja teema on «Prügi rännak». Võistluse korraldaja Heilo Altin rääkis, et üks üheteistkümnest robotimängu ülesandest on näiteks prügi sorteerimine. Laual on erineva värviga klotsid ja robot peab need õigetesse kastidesse panema.

Robotiga tuleb veel näiteks ära tuua pakendis mänguasi. Noored peavad seejärel mõtlema, mida pakendiga teha, kas panna see õigesse prügikasti või täita kompostiga ja teha sellest hoopis lillepott.

«See pole keeruline, aga noored peavad strateegiliselt mõtlema, millised ülesanded oleks mõistlik ära lahendada,» ütles korraldaja Heilo Altin.

Võistlus kasvab

Homme võistleb Ahhaa keskuses 31 koolinoorte tiimi, suurem osa on Lõuna-Eesti koolide õpilased. Altini sõnul on õpilasi iga aastaga võistlusele rohkem tulnud. Kui mullu võttis üle Eesti osa 68 meeskonda, siis tänavu on neid kuus rohkem.

Võistlusrada saab robotiga läbida kolm korda ja kirja läheb parim aeg. «Kui tullakse robotiga teise või kolmandasse vooru ja see on tõesti viimane kord ning kõik õnnestubki, on rõõmu väga palju ja seda on nii tore vaadata,» rääkis korraldaja Altin. Ta lisas, et nagu õpilastes, tekitab võistlus hasarti ka juhendajates, kes noortele kaasa elavad.

Robootikavõistlusel mängib lisaks robotimängule veel rolli nii masina disain kui ka projektide koostamine.

First Lego League on maailma suurim robootika- ja tehnikavõistlus noortele vanuses 9–16, mille abil suurendatakse noorte huvi teaduse, tehnika ja inseneeria vastu.

Jaanuarikuus leiavad Tartus, Tallinnas kui ka Jõhvis aset Eesti koolide poolfinaalid, kus 74 meeskonnast valitakse välja need 31, kes pääsevad märtsikuus finaali. Võitja sõidab aga mai alguses Tenerifele edasi võistlema.

Noorte robootikavõistlus First Lego League

Eestist võtab osa enam kui 500 õpilast ja 74 meeskonda.

Poolfinaalid Tartus 9. jaanuaril Ahhaa teaduskeskuses, 16. jaanuaril Tallinnas energiaavastuskeskuses ja 23. jaanuaril Jõhvi spordikeskuses.

Finaali pääseb 31 meeskonda.

Finaal 12. ja 13. märtsil Tallinna lauluväljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles