EMi kullast jäi kübeke puudu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U23 Euroopa meistrivõistluste raskeimate meeste (üle 100 kg) parimad (vasakult): hõbedane Juhan Mettis, kuldne sakslane Andre Breitbarth ning pronksised Domenico di Guida Itaaliast ja Renat Saidov Venemaalt.
U23 Euroopa meistrivõistluste raskeimate meeste (üle 100 kg) parimad (vasakult): hõbedane Juhan Mettis, kuldne sakslane Andre Breitbarth ning pronksised Domenico di Guida Itaaliast ja Renat Saidov Venemaalt. Foto: European Judo Union

Üks tugev nimi Tartu parima sportlase valijaile käidi välja pühapäeval. Do klubi judoka Juhan Mettis võitis Bosnia ja Hertsegoviina pealinnas Sarajevos U23 EMil hõbeda.


«Kuld oli taskus juba, aga ei loetud Juhani ippon’it ära,» oli Do klubi juht Andres Põhjala mõnevõrra nördinud. «See oli samaväärne heide, nagu hiljem tegi ka sakslane. Saksamaa on suurriik ja sel on vahel ka oma mõju. Mis teha, elu on selline. Aga tubli saavutus ikkagi.»

Mettis läks finaalis sakslase Andre Breitbarthi vastu juhtima wasa-ari’ga, mille kohtunikud oleks pidanud lugema ippon’iks. Lõpuks ise Breitbarthile ippon’iga kaotanud Mettis kive ainult kohtunike kapsaaeda ei loobi.
«Tegelikult ei saa öelda, et kõik kohtunike süü oli. Oli ka minu süü, et ma lõpupoole vea tegin ja ära kukkusin,» arvas ta, «nii et üks kivi kohtunikele ja üks kivi mulle ka.»

Hõbe ja kaks pronksi

Euroopa meistrivõistluste hõbemedal on Juhan Mettise tänavuse hooaja tipptulemus. Tagataskust saab ta ette näidata veel pronksid Soome ja Valgevene maailmakarikaetapilt. «Aasta algusest peale saigi suurt rõhku pandud just EMiks valmistumisele,» selgitas hõbemedalist.

Mettis möönis, et enne võistlust ei seadnud ta teadlikult kuldmedalit endale eesmärgiks. «Eesmärk oli hästi maadelda,» ütles ta tagasihoidlikult. «Minuga on tavaliselt nii, et kui enne võistlust hakkan palju kuldmedali peale mõtlema, siis lähevad närvid nii krussi, et kõik võib aia taha minna.»

Nii sõitis Mettis Sarajevosse plaaniga, et ka üks võit oleks tore. Läks aga nii, et tuli kolm võitu. Eelringis alistas eestlane ippon’iga talle täiesti tundmatu bulgaarlase Martin Marinkovi.

«Alguses olin natuke krampis ja kartsin, aga siis võtsin ennast kokku ja tegin ära,» kirjeldas Mettis.

Veerandfinaalis tuli võit poolaka Tomasz Talachi üle. «Võistlusel me kokku saanud pole, aga suvel treeninglaagris sai maadeldud,» iseloomustas Juhan Mettis veerandfinaali vastast, «laagris võitsin teda korralikult, viskasin ippon’eid siia-sinna.»

«Poolakat pidi Juhan ikka võitma, on ju varem ka võitnud,» meenutas Põhjala treeninglaagreid.

Mettis ise aga tunnistas, et Talach oli EMiks teinud läbi päris suure arengu, nii et tatamil oli vahepeal küsimus «kes keda?» päris tõsiselt päevakorral.

Poolfinaalis tuli Tartu judokal vastamisi minna venelase Renat Saidoviga. «Ma kartsin seda venelast kõige rohkem, täiesti tundmatu mees, ei tea, kust ta välja toodi,» ütles Põhjala.

«Mina olen teda küll varem näinud, aga ma ei oska öelda, kus nägin ja millised ta saavutused on,» sõnas Mettis. «Selge oli, et ta ei ole papist poiss.» Ent Eesti raskekaallasel õnnestus ka see mitte papist poiss alistada ja pääs finaali oli avatud. Ehk siis hõbemedal kindlustatud.

«Olin ikka päris üllatunud, et veerandfinaalis ja poolfinaalis suutsin lõpuni vastu pidada ja mitte oma eduseisu maha mängida,» meenutas Mettis.

Kullaheitluses tuli Mettisel juba vana tuttava, sakslase Andre Breitbarthiga mõõtu võtta.

Suurvõistlustel oli see juba kolmas kord neil kahel vägeval vastamisi olla. Ja seis on nüüd kahjuks 3:0 sakslase poolt vaadatuna. Tuli see kolmas võit siis suurriiki Saksamaad soosivate kohtunike abiga või mitte, pole tagantjärele enam vahet. Mettisel on põhjust revanši võtta küllaga.

Puhkama ja õppima

Meie hõbedane judoka jõudis Tartusse täna pärast keskööd. Suuri võistlusi tal tänavu enam ees ei ole. Järgmisel nädalal on Eesti klubide karikavõistlused, kus ta esindab Tartu Do klubi. «Kui mind muidugi vaja on,» täpsustas Mettis. «Kui mind vaja ei ole, siis ma heameelega puhkaks natuke. Kool tahab ka tegelemist saada.»

Üliõpilane Juhan Mettis harib end Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles