Noored leiutajad peavad inspiratsioonituhinas talvelaagrit

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks eelmise aasta tunnustust pälvinud noor leiutaja on Kaur Lõhmus Tartu Tamme Kooli 5. klassist, kes tuli ideele, kuidas ehitada kokkurulluv ja täispuhutav kelk. Kauri töö juhendaja oli ta füüsikust vanaisa Ants Lõhmus ning sellel pildil näitavad nad, kuidas kelgu idee sündis karnevalipiipu eeskujuks võttes.
Üks eelmise aasta tunnustust pälvinud noor leiutaja on Kaur Lõhmus Tartu Tamme Kooli 5. klassist, kes tuli ideele, kuidas ehitada kokkurulluv ja täispuhutav kelk. Kauri töö juhendaja oli ta füüsikust vanaisa Ants Lõhmus ning sellel pildil näitavad nad, kuidas kelgu idee sündis karnevalipiipu eeskujuks võttes. Foto: Kristjan Teedema

6. jaanuaril algas Tartus kolm päeva kestev noorte leiutajate talvekool, kuhu Eesti Teadusagentuur on kutsunud õpilasleiutajate riikliku konkursi keskmise vanuseastme 2015. aasta parimad.

Kolme päeva jooksul tutvuvad noored leiutamise abc-ga, alates probleemi leidmisest, sihtgrupi määratlemisest ja lahendusideede väljamõtlemisest kuni toote arendamise, patentimise ja turundamiseni. Praktikas proovitakse järele, kui oluline on toote sünni juures meeskonnatöö oskus ning missugune on selles protsessis disaineri, inseneri ja turundaja roll.

Lahendust vajavaid probleeme otsivad noored seekord ajakirjandusest. Talvekooli ja õpilasleiutajate konkursi korraldaja Margit Lehise sõnul on konkurss ja laager näidanud, et noortel on tundlikku meelt ja teravat silma ühiskonna ja igapäevaelu probleemide  märkamiseks. Sellest tuli ka mõte koguda inspiratsiooni  ajakirjandusest, kus ühiskonnaelu kitsaskohad samuti välja tuuakse.

Taustateadmisi jagavad lastele sel aastal insenerid – külla  tulevad robootikud ja osalejad ise külastavad elektroonikainseneribürood Hedgehog OÜ Tartu teaduspargis.

Talvekooli lõpuks valmivad meeskonnatööna lahendused, mida esitletakse laagri viimase päeval, reede pärastlõunal osalejate õdedele-vendadele ja vanematele. Õpilasi juhendavad talvekoolis insenerid, disainerid ja turundusspetsialistid.

Seekordne noorte leiutajate talvekool on juba kaheksas, seda  korraldab Eesti Teadusagentuur ja rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles