Suvediisel suretas Piirissaare hõljuki

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare hõljuki aasta esimene reis jäi üürikeseks.
Piirissaare hõljuki aasta esimene reis jäi üürikeseks. Foto: Sille Annuk

Jäätuva Peipsi järve tõttu juba mõnda aega ülejäänud Eestist isoleeritud Piirissaare rahvale oli täna viimaks koitmas õnnepäev, kui angaari alt aeti välja vallale kuuluv hõljuk, mis pidi siirduma mandrile kaubareisile. Paraku jäi õnn üürikeseks: paarsada meetrit pärast starti suri uhke masin järvejääl välja ning käima enam ei läinudki.

Piirissaare vallavanem Liina Miks tunnistas, et kurja juureks osutus paaki tangitud suvine diislikütus, mis praeguse pakasega mõistagi ei sobi ja külmus lihtsalt ära. «See oli eelmise aasta reserv, selgus aga, et suvine. Kes see täpselt mäletas, mis ta seal oli,» märkis Miks nukralt. Ta lisas, et vähemasti toimetasid mehed hõljuki saarele tagasi. Vana kütus pumbatakse välja, kuid selge on see, et hõljuk niipea siiski tööle hakata ei saa, sest esmalt on kuidagi tarvis saarele toimetada suurem kogus talidiislikütust.

Kuna neil päevil tähistab saarerahvas vana kalendri järgi jõulupühi ning toidutagavarad on niigi napid, siis võib arvata, et kuigi rõõmsad meeleolud Piirissaarel praegu ei valitse. Siiski andis Liina Miks lootust, et juba homme saavad rahva toiduvarud täiendust, sest piirivalve andis Piirissaarele eriloa jäätee avamiseks ning valla mootorsaan tohib mööda seda mandrile sõita.

«Järve ei avata, aga meile tehakse erand. Peame homme ise trassi maha märkima ja siis võime mööda seda mootorsaaniga sõita,» selgitas Miks.

Vallavanem lisas, et asja teeb neile eriti kurblooliseks tõsisasi, et maanteeamet oli neile lubanud tänavuseks taliteed, kuid täna nendega suheldes selgus, et nad saavad  hinnapakkumised alles 10. jaanuariks ning sellele järgnevad veel läbirääkimised.

«See tähendab ikkagi seda, et selle aasta talitee peame ise tegema, see tuli ebameeldiva üllatusena. Enne piirivalve ei luba saani peale ka, kui oleme trassi maha märkinud. Eks see on meile päris vägitükk,» tõdes Miks. Ta lisas, et praegu on piirissaarlased püha viha täis ja sõimavad kõiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles